Shenja e famshme e Hollivudit, e vendosur në kodrën Griffith Park me pamje nga Los Angeles, është gati të ndryshojë pamjen në funksion të përvjetorit të njëqindtë.

Shkronjat makro, të cilat përbëjnë fjalën e famshme dhe ikonike, sinonim të kinemasë amerikane, janë gati të pastrohen dhe t’i nënshtrohen një restaurimi konservator që duhet të zgjasë rreth tetë javë.

Restaurimi në transmetim live

I gjithë operacioni mund të ndiqet minutë pas minutë në faqen e internetit Hollywoodsign.org përmes një videokamere aktive 24 orë në ditë, shtatë ditë në javë.

Jeff Zarrinnam, president i Hollywood Sign Trust, tha: “Shenja është krenaria e Los Anxhelosit dhe ne jemi të kënaqur që fansat në mbarë botën do të mund të shohin pamjen e re për 100 vjetorin e saj”.

Shkronjat gjigante kanë dominuar kodrën që nga viti 1923, megjithëse me kalimin e kohës ka pasur ndryshime në formulimin origjinal që ishte ‘Hollywoodland’, në një referencë jo për industrinë e ëndrrave, por për atë që ishte atëherë motori ekonomik i Kalifornisë Jugore: pasuritë e paluajtshme.

Historia e shenjës së Hollivudit

Harry Chandler, një zhvillues i pasurive të paluajtshme që zotëronte gjithashtu Los Angeles Times, kishte shkronja të mbledhura në pamje të qartë për të reklamuar tokën ndërtimore që zotëronte.

Herën e fundit që shkronjat janë restauruar ka qenë 10 vite më parë, me rastin e 90-vjetorit të tyre. Shenja fillimisht ishte menduar të qëndronte për vetëm 18 muaj, por ajo ka qëndruar për gati njëqind vjet, duke i rezistuar motit të keq, zjarreve dhe vandalizmit.

Në vitin 1978 shkronjat u çmontuan dhe u rindërtuan plotësisht. Të vjetrat përfunduan në duart e Hugh Hefner, i cili atë vit i nxori në ankand për bamirësi në Mansionin Playboy për rreth 35,000 dollarë secila. Kishin mbetur nëntë: shenja ishte shkurtuar në “Hollywood” që në vitin 1949.