Egjiptianët e lashtë i adhuronin, ndërsa disa edhe sot mendojnë se ato të zezat mund të sjellin fat të keq, kushedi pse. Macet i kanë shoqëruar njerëzit për shumë vite me sukses të përzier.

Por ka kuriozitete të vogla dhe të mëdha që ndoshta jo të gjithë i dinë për specien e maces që gjen vendin e saj në shumë shtëpi në mbarë botën. Këtu janë dhjetë. Sa dini për macet?

1 – Hyjni në Egjipt

Macja ka qenë një kafshë e zbutur nga njeriu për një kohë shumë të gjatë. Në Egjiptin e lashtë, një nga hyjnitë, Bastet, kishte tipare që të kujtonin macen. Egjiptianët në fakt e adhuronin këtë kafshë si të shenjtë. Disa ekzemplarë janë gjetur të mumifikuar.

2 – Sytë e maces

I adhuruar nga njëra anë, i demonizuar nga ana tjetër. Macet e zeza u bënë objekt supersticioni, veçanërisht në mesjetë, sepse sytë e tyre i trembnin kuajt gjatë natës.

Kjo është një nga arsyet e besimit se macet e zeza sjellin fat të keq. Megjithatë, në disa pjesë të botës ata janë të pëlqyer dhe konsiderohen si hajmali fatsjellëse.

3 – Macja në hapësirë

Historia e qenit të lëshuar në orbitë nga rusët ose majmunit të dërguar në hapësirë ​​nga amerikanët si përgjigje disa vite më vonë është e njohur:

Laika është emri i qenit të vendosur në bordin e një kapsule hapësinore sovjetike në vitin 1957 dhe kështu u bë astronauti i parë ndonjëherë, ndërsa kafsha e përdorur nga Shtetet e Bashkuara për një mision në vitin 1961 quhej Ham.

Franca në vitin 1963 përdori një mace, të quajtur Felicette, si pjesë e programit të saj të eksplorimit të hapësirës. Kështu, Felicette ishte e para e llojit të saj që përfundoi në orbitë. Ndryshe nga Laika, macja u kthye në Tokë.

4 – Macja më e vjetër në botë

Creme Puff është emri i maces shtëpiake që deri tani ka qenë më jetëgjata. Është një mace që jetoi 38 vjet e tre ditë midis gushtit 1967 dhe të njëjtit muaj të 2005, në Austin, Teksas, në Amerikë.

Kafsha hyri në Rekordet Botërore Guinness në atë kohë. Por sa kohë jeton zakonisht një mace? Mosha mesatare është midis dymbëdhjetë dhe tetëmbëdhjetë vjeç, megjithëse ka disa ndryshime midis një race dhe një tjetër.

Në varësi të karakteristikave të veçanta të secilit prej tyre, në fakt, disa ekzemplarë u nënshtrohen më shumë problemeve fizike që mund të kufizojnë jetëgjatësinë e tyre.

5 – Jo vetëm mustaqet

Mustaqet e një mace përdoren nga kafsha për të marrë një sasi të jashtëzakonshme informacioni mbi mjedisin rreth saj.

Për shembull, ato ofrojnë të dhëna për lagështinë dhe kushtet e erës, por macet gjithashtu i përdorin ato si antena të vërteta për të marrë sinjale rreth asaj që ka rreth tyre.

A keni vënë re ndonjëherë se sa të tendosura janë kur macja juaj po kërkon diçka? Në vend të kësaj, ato janë të qeta dhe të buta kur kafsha shtëpiake është gjithashtu e qetë.

6 – Macet dhe qumështi

Shumë besojnë se qumështi është një ushqim veçanërisht popullor për kotele. Megjithatë, kushdo që ka ose ka pasur një mace në shtëpi, e di se macet nuk e pinë këtë pije me kënaqësi të veçantë.

Kjo është për shkak se pasi ato janë hequr nga gjiri dhe bëhen të rritur, trupi i tyre nuk e tret lehtë qumështin apo edhe djathin.

7 – Gjuha e ashpër

A e dini pse gjuha e maceve është kaq e ashpër? Mbi të ka papila të shumta filiforme të kthyera nga brenda. Ky konformacion i lejon kafshës të jetë shumë efektive në pastrimin e qimeve të saj, sikur të kishte një furçë të vërtetë në dispozicion.

8 – Uji: dashuri ose urrejtje

Kurioziteti numër 8 për macet ka të bëjë me neverinë e tyre ndaj ujit. Macet e duan peshkun, por nuk u pëlqen noti.

Megjithatë, ka disa përjashtime që konfirmojnë rregullin: ky është rasti i Vanit turk, një race me origjinë nga zona e liqenit Van, në Turqi, e cila nuk e ka problem të luajë me ujin dhe të hyjë në të.

9 – Probleme me zemrën

Disa raca mace janë veçanërisht të prira ndaj sëmundjeve të zemrës, kjo është arsyeja pse ato duhet t’i nënshtrohen kontrolleve specifike.

Mes tyre është Maine Coon, macja me veshë të mëdhenj që kanë një tufë lesh në fundin e tyre. Para se të blini një mace, është mirë të informoheni në mënyrë që të jeni gati të kujdeseni për secilën racë në mënyrën më të përshtatshme.

10 – Macet në muzikë

E fundit nga kuriozitetet tona për macet shtëpiake tregon se sa kjo specie kafshe është pjesë e jetës sonë dhe ka hyrë në zemrat e shumë artistëve.

Mbi të gjitha kujtojmë Freddie Mercury, i cili i kushtoi një nga këngët e albumit Innuendo maces së tij Delilah. John Lennon ishte gjithashtu një adhurues i madh i maceve.