Makarona në Mars? Fotoja misterioze ndezi menjëherë rrjetet sociale me teori konspirative dhe përpjekje për të shpjeguar këtë fenomen të veçantë. Në fund u desh ndërhyrja e blogut zyrtar të NASA-s për të zgjidhur enigmën:

“Një objekt që dukej si një top materiali me nyje, si fije, shpërtheu nën pjesën e përparme të roverit. Përpara se vargu të mund të kapej nga kamerat Mastcam-Z me rezolucion të lartë, vargu u hodh nga era”.

Me këto fjalë, agjencia hapësinore shpjegoi se “makaronat”, në fakt, janë fragmente të rrjetës Dacron, një fibër sintetike, që ndoshta vjen nga një batanije termike e përdorur gjatë zbritjes së roverit në sipërfaqen e planetit të kuq.

“Kjo pjesë e veçantë rrjete duket se ka pësuar një zbërthim të rëndësishëm, duke sugjeruar se i është nënshtruar forcave të forta”, lexohet sërish në blog.

Mbetjet nga hyrja, zbritja dhe pajisjet e uljes së një roveri janë një pjesë e pashmangshme e zbritjes së butë në Mars, dhe kjo zhbërje sugjeron që roveri Perseverance (autor i fotografisë virale) kishte një nisje të rreme.

Misioni është të përcaktojë nëse ka, apo ka pasur ndonjëherë, jetë në Mars. Roveri është në planet për të shpuar mostra guri dhe dheu, të cilat më pas do të kthehen në Tokë për analizë.

Para nisjes, roveri u sterilizua për të shmangur kontaminimin e mikrobeve të planetit tonë, do të jetë e nevojshme të korrigjohet ky incident i vogël i “makaronave” në mënyrë që të mos ndërhyjë në mostrat që do të grumbullohen nga Persevrance.