Kohët e fundit, ne kemi qenë dëshmitarë të dëmeve shkatërruese të shkaktuara nga përmbytjet në Emilia Romagna. Pamjet dramatike të rrugëve të përmbytura dhe automjeteve të zhytura në ujë prekën thellë zemrat tona.

Në mes të gjithë kësaj, lind një pyetje: cilat janë rreziqet për makinat elektrike kur qarkullojnë apo rrethohen nga uji? A ka ndonjë dëmtim në bateritë dhe motorët e këtyre makinave të gjelbërta dhe gjithnjë e më të njohura?

Bateritë e makinave elektrike në ujë: cilat janë rreziqet

Le të fillojmë duke thënë se, në makinat elektrike të ndërtuara mirë, bateritë janë të papërshkueshme nga uji. Njësitë lëvizëse dhe bateritë e këtyre makinave janë të mbyllura posaçërisht për t’i mbrojtur ato nga depërtimi i ujit. Pra, edhe nëse një makinë elektrike është në një zonë të përmbytur, bateritë duhet të mbeten të sigurta.

Po kështu, motorët e makinave elektrike nuk i nënshtrohen të njëjtave rreziqe si motorët tradicionalë. Ndryshe nga automjetet konvencionale, motorët e makinave elektrike nuk kanë marrje ajri.

Kjo do të thotë që sistemi i shtytjes nuk ndikohet nga zhytja në ujë siç do të ishte rasti me një motor me djegie të brendshme. Prandaj, edhe nëse një makinë elektrike përfshihet në ujë, sistemi i saj shtytës duhet të mbetet i paprekur.

E rëndësishmja, pavarësisht nga karakteristikat rezistente ndaj ujit të makinave elektrike, duhet të merren gjithmonë masa paraprake kur vozitni nëpër ujëra në këmbë.

Uji i lartë mund të fshehë rreziqet themelore të tilla si gropat, pengesat ose një rrymë e fortë që mund të lëvizë automjetin. Gjithashtu, uji mund të zvogëlojë dukshmërinë dhe të dëmtojë aftësinë e frenimit të makinës.

Prandaj, është thelbësore të vlerësohet situata me kujdes përpara se të niseni në një makinë në prani të përmbytjeve ose rrugëve të përmbytura. Dhe kjo vlen si për makinat elektrike ashtu edhe për makinat tradicionale.

Çfarë mund t’i dëmtojë makinat elektrike?

Makinat elektrike përgjithësisht janë ndërtuar për të qenë të qëndrueshme dhe të qëndrueshme, por ka situata ose faktorë të caktuar që mund t’i dëmtojnë ato.

Kemi parë që uji nuk duhet të jetë i rrezikshëm, të paktën për ekspozim jo të zgjatur. Këtu janë disa shembuj të faktorëve të tjerë që mund t’i dëmtojnë ato në mënyrë të pariparueshme:

– Mbingarkimi ose shkarkimi i thellë i baterive: menaxhimi i dobët i baterive mund t’i bëjë ato të papërdorshme, edhe në një kohë të shkurtër. Mbingarkimi ose shkarkimi i tepërt i thellë mund të shkurtojë jetën e tij. Prandaj është e rëndësishme të ndiqni udhëzimet e prodhuesit për trajtimin e duhur të tyre.

– Temperaturat ekstreme: të nxehta dhe të ftohta, mund të ndikojnë në performancën dhe jetëgjatësinë e baterive elektrike. Kushtet intensive të nxehtësisë mund të shkaktojnë mbinxehje, ndërsa temperaturat e ulëta mund të zvogëlojnë jetëgjatësinë e baterisë.

– Aksidentet rrugore: si me çdo mjet, ky është një faktor që mund të shkaktojë dëme të konsiderueshme në automjete. Përveç karrocerisë, një goditje mund të dëmtojë komponentët elektrikë dhe strukturorë të makinës.

Megjithatë, shumë makina elektrike janë projektuar me sisteme të avancuara sigurie, të tilla si qelizat e sigurisë në strukturën e makinës, për të minimizuar dëmtimet në rast përplasjeje.

– Probleme me karikimin: Problemet me infrastrukturën e karikimit ose përdorimi i karikuesve të papërshtatshëm mund të dëmtojnë sistemin e karikimit të makinës elektrike. Përsëri, është e rëndësishme të përdorni pajisje karikuese të përputhshme dhe të ndiqni udhëzimet e prodhuesit për të siguruar karikim të sigurt dhe efikas.