Jeta e Mbretëreshës Elizabeth II vazhdon të jetë në qendër të vëmendjes më shumë se kurrë, si për kontributin e saj historik dhe politik, ashtu edhe për aspektet më personale të 96 viteve të saj.

Në fund të fundit, sovrania e ndjerë e Mbretërisë së Bashkuar gëzonte shëndet të shkëlqyer deri në ditët e fundit, duke përmbushur detyrën e saj në krye të vendit edhe në ditët para vdekjes së saj.

Kështu, Elizabeta II në fakt mund të konsiderohet një shembull i jetëgjatësisë që duhet marrë si model. Prandaj, kurioziteti për zakonet – duke filluar nga ato në tryezë – nga të cilat Madhëria e Tij nuk mund të hiqte kurrë dorë, është më se legjitim.

Për shembull, Mbretëresha kishte një stil jashtëzakonisht të rreptë të të ngrënit, me orare të sakta për çdo vakt: mëngjes kurrë më parë nëntë, një drekë të shëndetshme dhe të lehtë dhe një darkë me pjesë të mëdha perimesh.

Dhe para darkës, ajo kënaqej me një gotë xhin. Por ka një pije tjetër që sovrania e donte veçanërisht, pikërisht çajin. Ajo pinte disa filxhanë gjatë ditës dhe si shoqërues gjatë vakteve, një eliksir i vërtetë i jetës.

Pija e nxehtë e artë është më e përhapura në botë dhe vetitë e saj të dobishme janë të shumëfishta. Këto përfshijnë, për shembull, aftësinë për të ulur nivelet e kolesterolit në gjak, për të parandaluar kancerin e zorrës së trashë, për të ulur presionin e gjakut dhe për të zvogëluar rrezikun e goditjes në tru, si dhe për të lehtësuar tretjen.

Bima nga e cila rrjedh – domethënë ‘Camellia Sinensis’, një lloj kamelie – është një shkurre me lule të bardha ose pak të verdha dhe gjethe jeshile, më të errëta në anën e sipërme dhe më të lehta në anën e poshtme.

I ardhur nga Azia, sot rituali i çajit është i përhapur në të gjithë botën si dhe kultivimi i bimës së tij. Në treg, pra, ka shumë varietete në varësi të gjethes, origjinës, aromave dhe llojit të përpunimit. Me pak fjalë, një ilaç për të gjitha shijet.