Mbretëresha Elizabeth II na la pak më shumë se një muaj më parë, por nga Anglia dalin disa detaje rreth një fjalimi rrëqethës që sovrania britanike nuk e mbajti kurrë. Një lloj “profecie” për Luftën e Tretë Botërore dhe për një përplasje midis Shteteve të Bashkuara dhe Rusisë.

Është në thelb një fjalim i përgatitur në rastin e lëshimit të kokave bërthamore në territorin e Mbretërisë së Bashkuar, një denoncim i “çmendurisë së luftës” që për fat të mirë nuk është detyruar asnjëherë ta shqiptojë.

Bëhet fjalë për një fjalim profetik siç ishte shkruar në vitin 1983, kur Rusia (atëherë Bashkimi Sovjetik) ishte e angazhuar në stërvitje ushtarake që ngjallnin frikën e një përplasjeje ushtarake me Perëndimin.

Madhëria e saj, Mbretëresha Elizabeth II, thuhet se e përgatiti atë fjalim për t’u mbajtur kur shpërtheu një konflikt bërthamor, i kompletuar me fraza rrëqethëse që pasqyrojnë konfrontimin aktual midis Rusisë dhe Ukrainës.

Sovrani paralajmëroi popullsinë botërore për rreziqet e një lufte atomike, duke u bërë thirrje qytetarëve britanikë të qëndrojnë të bashkuar dhe të palëkundur. Për më tepër, ai foli gjithashtu për “rreziqe shumë më të mëdha se në çdo kohë tjetër në historinë tonë të gjatë”.

“Tani çmenduria e luftës po përhapet sërish në mbarë botën dhe vendi ynë trim duhet të përgatitet sërish për të mbijetuar ndaj rreziqeve të mëdha”, thuhet në fjalimin.

“Nuk e kam harruar kurrë dhimbjen dhe krenarinë që ndjeva ndërsa motra ime dhe unë u mblodhëm rreth radios duke dëgjuar fjalët frymëzuese të babait tim në atë ditë fatale të vitit 1939. Asnjë moment nuk e imagjinova se një ditë kjo detyrë solemne dhe e tmerrshme do të më takonte mua”.

Dhe më pas ajo vazhdon: “Por çfarëdo tmerri që na pret, cilësitë që kanë ndihmuar për të mbajtur dy herë të paprekur lirinë tonë në këtë shekull të trishtuar do të jenë sërish forca jonë.

“Ndërsa ne përpiqemi së bashku për të luftuar të keqen e re, le të lutemi për vendin tonë dhe për njerëzit me vullnet të mirë, kudo që janë. Zoti ju bekoftë të gjithëve”.

Me pak fjalë, fjalë të ashpra dhe në shumë mënyra profetike. Në atë kohë, ishin Ronald Reagan në Shtetet e Bashkuara dhe Jurij Andropov në Kremlin…

Sot, me Biden dhe Putin, a do të detyrohet edhe Mbreti Charles III të përgatisë një fjalim të ngjashëm? Me shpresën se, ashtu si nëna e saj, ai nuk do të duhet ta lexojë kurrë …