Rrezet e dëmshme ultravjollcë nga dielli mund të shkaktojnë dëmtime të lëkurës, rrudha të parakohshme dhe ekspozim ndaj radikalëve të lirë. Një radikal i lirë është një molekulë e paqëndrueshme që ka humbur një elektron dhe reagon me një molekulë fqinje për t’u bërë përsëri e plotë.

Këto atome reaktive janë të vendosura në të gjithë trupin e njeriut dhe mund të shkatërrojnë qelizat e shëndetshme. Me kalimin e kohës, dëmtimi i radikaleve të lira mund të çojë në kushte kronike si katarakti dhe glaukoma.

Për fat të mirë, mbrojtja e syve tuaj nga ekspozimi i dëmshëm i diellit është i thjeshtë dhe i lirë. Megjithatë, kërkon disiplinë dhe zakone të mira. Syzet e diellit që ofrojnë mbrojtje 100% UVA dhe UVB do të mbrojnë sytë tuaj nga rrezatimi ultravjollcë dhe do të ndihmojnë në ruajtjen e shikimit tuaj për vitet në vijim.

Gabimi i zakonshëm që bëjnë shumica e njerëzve është që lejojnë motin të ndikojë në vendimin e tyre për t’u thënë “po” ose “jo” hijeve të tyre. Këtu janë disa fakte pak të njohura për rëndësinë e mbrojtjes së duhur të syve:

1 – Të gjithë duhet të mbajmë syze dielli, pavarësisht moshës. Grupmosha më e rrezikuar nga dëmtimi i syve janë fëmijët pasi pak prej tyre mbajnë syze dielli dhe dëmtimi nga dielli është kumulativ.
2 – Sytë tanë janë po aq të prekshëm ndaj rrezeve UV në ditët me re, sa në ditët me diell. Rrezet UV mund të depërtojnë nëpër retë.
Lentet më të mëdha ofrojnë mbrojtje më të madhe të syve sesa ato më të voglat.
3 – Jo të gjitha syzet e diellit ofrojnë mbrojtje 100% UVA dhe UVB. Lexoni me kujdes etiketat përpara se të blini.
4 – Për mbrojtjen maksimale të syve, zgjidhni syze dielli që kanë thjerrëza rrethuese.
5 – Rrezet e dëmshme UV mund të reflektojnë nga bora dhe uji, prandaj mbani syze dielli gjatë dimrit dhe kur jeni në plazh ose në një varkë.

Nëse nuk jeni të sigurt se çfarë syze dielli të blini, bisedoni me mjekun tuaj të syrit. Mjeku juaj i syrit mund t’ju japë këshilla për syzet e diellit që do të ofrojnë mbrojtjen më të mirë të syve. Ju mund të blini syze dielli me recetë ose pa recetë në ekzaminimin tuaj të ardhshëm gjithëpërfshirës të syve.

Kur jeni në dyshim, merrni ato nuanca. Një palë syze dielli cilësore do të ndihmojnë në parandalimin e sëmundjeve kronike të syve dhe për të mbajtur shikimin tuaj të pastër. Krijoni zakone të mira duke mbajtur një palë syze dielli në makinën, zyrën dhe shtëpinë tuaj dhe mbani ato çdo ditë.