Ukraina nuk do të pranohet në Bashkimin Europian “para mesit të shekullit”, por “nëse BE-ja zhduket, para kësaj?”. Ish-presidenti rus dhe aktualisht nënkryetar i Këshillit të Sigurimit, Dmitry Medvedev, ka kërcënuar Perëndimin në Telegram.

Pak ditë pas opinionit të favorshëm të Komisionit Europian për dhënien e statusit të vendit kandidat në BE për Ukrainën, Medvedev thekson se do të duhet një kohë shumë e gjatë para se procesi të arrijë në pikën e mbërritjes.

Dhe thotë: “Po sikur BE-ja të ishte zhdukur në atë moment? Është e frikshme të mendosh se çfarë skandali do të jetë, sepse sa sakrifica janë bërë në altarin e anëtarësimit në BE dhe çfarë mashtrimi i pritshmërisë të ukrainasve fatkeq?”.

Dhe përsëri: “Ukrainasit do të jenë në verifikim për dekada. Prandaj, afati i vërtetë është mesi i shekullit. Jo më parë”, përsërit ai.

Për më tepër, disa ditë më parë, ish-presidenti rus ka fyer liderët europianë, krerët e shteteve dhe qeverive të Francës, Italisë dhe Gjermanisë, pas vizitës së tyre në Kiev: “Adhuruesit europianë të bretkosave, salsiçeve dhe makaronave duan të vizitojnë Kievin. Pa asnjë kuptim.

“Ata i premtuan Ukrainës anëtarësimin në BE, u dehën nga gorilka dhe shkuan në shtëpi me tren, si 100 vjet më parë. Gjithçka është në rregull. Por kjo nuk do ta sjellë Ukrainën më afër paqes. Koha nuk premton”, ka shkruar ai në Twitter.

Ndërkohë, armiqësitë vazhdojnë. Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s paralajmëroi se lufta mund të zgjasë me vite.

“Ne duhet të jemi të përgatitur që kjo të zgjasë me vite. Ne nuk duhet të hezitojmë të mbështesim Ukrainën, edhe nëse kostot janë të larta, jo vetëm në aspektin e mbështetjes ushtarake, por edhe për shkak të rritjes së çmimit të energjisë dhe ushqimit”, deklaroi Jens Stoltenberg.

Presidenti ukrainas Volodymyr Zelensky, nga ana e tij, e bëri të qartë: “Ne nuk do t’ia japim jugun askujt, do të rifitojmë gjithçka që na takon dhe deti do të jetë ukrainas dhe i sigurt”.