Meghan Markle nuk e ka pasur kurrë të lehtë. Origjina e saj, profesioni dhe mbi të gjitha mospërfillja e rregullave të ngurta të pallatit e kanë bërë atë një të huaj të vërtetë. Ndryshe nga paraardhësja e saj, mediat dhe ngacmimet që pësoi e bindën atë të braktiste mbretëreshën, duke u zhvendosur në Kaliforni me bashkëshortin e saj Harry dhe u larguar nga drama e familjes mbretërore.

Megjithatë, i ashtuquajturi “Megxit” nuk e bëri imune ndaj dinamikës së gjykatës, as e minoi dëshirën e saj për t’u ekspozuar e treguar solidaritetin dhe përkushtimin ndaj kauzave sociale.

“Buckingham Palace”, meqë ra fjala, ka konfirmuar ditët e fundit se hetimi për akuzat e bullizmit të ngritura ndaj Meghan Markle nga stafi i gjykatës do të mbrohen nga sekreti shtetëror. Kjo do të thotë se askush, qoftë edhe pjesëmarrësit aktivë të hetimit, nuk do të jenë në gjendje të dijnë as rezultatet e hetimeve, as ndryshimet që do të bëhen në rregulloren e pallatit mbretëror.

Anglezët, të ushqyer nga pakujdesia dhe teoritë e tabloidëve, nuk mund të shmangnin të menduarit se arsyeja pas këtij sekreti është një gabim themelor i familjes mbretërore dhe se anëtarët e saj preferojnë ta mbulojnë. Në fakt, vetë Meghan Markle ka mohuar gjithmonë çdo lloj akuze dhe, në të vërtetë, në disa raste ajo duket se ka qenë viktimë e diskriminimit.

Të gjithëve na kujtohen deklaratat e Dukës dhe Dukeshës së Sussex-it gjatë intervistës më 2021, me Oprah Winfrey, në të cilat disa komente raciste në lidhje me ngjyrën e ardhshme të lëkurës së fëmijës së tyre të palindur u thanë nga disa personalitete të pallatit.

Por historia ka rrënjë më të thella. Akuzat e para ndaj ish-aktores datojnë në vitin 2018. Për më tepër, ka nga ata që mendojnë se Meghan Markle thjesht “po synon pushtimin e botës” dhe se ajo ka përdorur Harry dhe polemikat e familjes së tij mbretërore për t’u ngjitur në hierariktë shoqërore.

Komplote të shumta, duke përfshirë ish-mikun dhe ish-agjenten e saj, Gina Nelthorpe Cowne, që nuk pasqyrohen në realitet dhe që shpesh përfaqësojnë vetëm spekulime shumë të njohura mizogjene.

Për gjithë këtë seri arsyesh dhe të tjera, që ndoshta nuk do të lejohemi kurrë t’i dimë (nëse nuk ka të infiltruar në pallat, që punojnë për Netflix), Harry dhe Meghan janë distancuar nga familja, duke u deklaruar të pavarur financiarisht. Ata tani jetojnë në Los Angeles, gjë që e bën Mghan të investojë veçanërisht në çështjen e dënimit të abortit që ka tronditur SHBA-në dhe botën.

Duke qenë e njohur për angazhimin e saj social, të realizuar edhe nëpërmjet Fondacionit “Markle Windsor”, të themeluar me bashkëshortin e saj, ajo nuk mund të mos shprehej kundër përmbysjes së “Roe dhe Wade”. Duke folur për “Neëw York Times” mbi përvojën e saj personale, ajo nënvizoi:

“Kam kryer një abort, humbja e një fëmije është dhimbje e padurueshme. Një eksperiencë që shumë prej nesh e jetojnë, por që pak e flasin dhe kjo e bën një tabu plot turp të pajustifikuar”.

Më pas ajo vazhdoi duke iu referuar drejtpërdrejt vendimit të Gjykatës së Lartë Amerikane: “Sa më shumë ta normalizojmë bisedën për gjërat që ndikojnë në jetën tonë, aq më shumë njerëzit do të kuptojnë se sa e nevojshme është të kemi mbrojtje. Bëhet fjalë për sigurinë fizike të grave, atë ekonomike, drejtësinë dhe autonominë individuale”.