Në natyrë, gjumi mund të ketë një çmim shumë të lartë. Kafshët, për shembull, nuk pushojnë si njerëzit: ato janë të pafuqishme dhe për një kohë të gjatë. Në këtë rast specifik, gjirafat shpesh flenë plotësisht në këmbë.

Kjo duke e ndarë pjesën tjetër në intervale të vogla kohore prej 5 minutash, duke mbetur në një lloj faze REM në të cilën sytë mbeten gjysmë të hapur dhe kafsha qëndron plotësisht në këmbë me veshët që vazhdojnë të jene te kontraktuar.

Ata e mbajnë këtë qëndrim për shkak të kompleksitetit të tyre në qëndrimin në këmbë. Për t’u ngritur, ata fillimisht gjunjëzohen dhe hapin këmbët e pasme për të ngritur të pasmet. Më vonë ata drejtojnë këmbët e përparme.

Në robëri, gjirafa fle me ndërprerje rreth 4.6 orë në ditë, kryesisht gjatë natës. Kjo edhe per shkak se duhet te ruhet nga ndonje sulm qe i vjen duke qene se ne xhungel je i pambrojtur dhe se kur bie nata nis edhe “gjuetia” e vertete…