Kursimi, veçanërisht në momentet më të vështira të historisë, siç janë krizat botërore, është vërtet thelbësor. A keni menduar ndonjëherë se këshillat për të kursyer para dhe për të menaxhuar buxhetin tuaj mund të vijnë nga TikTok?

Epo, pikërisht në rrjetin social kinez po përhapet gjithnjë e më shumë një modë e quajtur “cashstuffing” dhe e cila, pavarësisht tendencës për të përdorur gjithnjë e më shumë pagesat elektronike, konsiston vetëm në tërheqjen e të gjithë buxhetit mujor në para.

Në këtë pikë, pasi të jetë mbledhur dhe asgjësuar fizikisht paga ose buxheti i dikujt, kartëmonedhat duhet të ndahen në dosje të veçanta fizike, secila prej të cilave është e destinuar për përdorim të ndryshëm.

Natyrisht, ajo që tërhiqet drejtpërdrejt nga llogaria (si faturat ose qiraja) nuk do të duhet të tërhiqet.

Nuk është asgjë ndryshe nga ajo që mund të bëni me çdo aplikacion bankar, por përdoruesit e TikTok (ku moda e “cashstuffing” është gjithnjë e më e përhapur) janë gati të betohen se qasja e drejtpërdrejtë me paratë fizike ndryshon mënyrën e përdorimit të parave të tyre.

A është kjo një metodë që me të vërtetë kursen para? Po dhe jo. Jo, sepse nuk ka kufi të paracaktuar shpenzimesh për artikujt e ndryshëm. Po, sepse duke parë që paratë tuaja të pakësohen gradualisht, ju bën t’i kushtoni më shumë vëmendje shpenzimeve të caktuara. Një faktor që me pagesën elektronike është thuajse e pamundur të vërehet.

Për më tepër, kjo lloj përqasjeje siguron që ju të mos vazhdoni të shpenzoni para për një zë të caktuar shpenzimi pasi të jetë shteruar buxheti i caktuar për të, duke ju lejuar të rishikoni drejtpërdrejt llogaritë.

Megjithatë, ka një tjetër aspekt negativ për të gjithë këtë: sigurinë. Krahasuar me mbajtjen e kursimeve në llogarinë tuaj, mbajtja e një sasie të madhe parash ju ekspozon më shumë ndaj vjedhjes ose në çdo rast ndaj mundësisë së humbjes ose dëmtimit të kartëmonedhave.