Në një histori që duket se është marrë nga një film hollivudian, një familje amerikane e bllokuar në majë të një ujëvare në Kaliforni, pa asnjë mënyrë për të zbritur në siguri, arriti të kërkojë ndihmë duke hedhur një mesazh në një shishe në lumë.

Curtis Whitson, 44 vjeç, një riparues dritaresh dhe dyersh nga Morro Bay, vendosi të nisej me partneren e tij Krystal Ramirez, një banakier 34-vjeçar dhe djalin e tyre 13-vjeçar Hunter, të etur për t’u treguar atyre bukurinë e egër të Arroyo Seco, një degë afërsisht 40 milje (65 km) e lumit Salinas në Kaliforninë qendrore.

“Është një parajsë jashtë rrugës së rrahur, një vend i mrekullueshëm për të bërë një udhëtim me varkë dhe për t’u larguar nga turmat. Mezi prisnim të kamponim përgjatë lumit nën yje”, tha Curtis për Washington Post.

Në natën e tyre të parë, të tre ndezën një zjarr dhe hëngrën një darkë biftek të skuqur në tigan, shoqëruar me quinoa dhe copa proteinash çokollate për ëmbëlsirë. Gjëja e fundit që priste familja e vogël ishte që ata të ngecnin në majë të një ujëvare.

Curtis dhe familja e tij sapo ishin gati të përfundonin udhëtimin e tyre katër-ditor të kampingut kur kuptuan se kishin mbetur të bllokuar në një copë toke të izoluar, në majë të një ujëvare. Në fakt, Curtis kishte nisur të njëjtin udhëtim shtatë vjet më parë, por atij iu kujtua një litar i madh i lidhur në një shkëmb që e kishte lejuar të zbriste i sigurt.

Në atë kohë, në vetëm 15 minuta, Curtis ishte ulur me kujdes në anën e ujëvarës falë një litari në dispozicion dhe vazhdoi aventurën e tij. Por ai litar tani ishte zhdukur. Shirat e dendur të pranverës ndoshta kishin bërë që ajo të lëshonte rrugë. Nuk kishte rrugë tjetër për të zbritur të sigurt.

Curtis kishte në dispozicion një litar në pajisjet e tij të kampingut, por ai vuri re se uji ishte shumë i shpejtë dhe i thellë për të tentuar të lidhte litarin dhe abselin, dhe litari që mbante ishte shumë i brishtë për të siguruar një zbritje të sigurt. Ata ishin të mbërthyer atje dhe ai duhej të krijonte një plan për të thirrur për ndihmë.

Curtis dhe Krystal u kishin thënë miqve se ku po shkonin, kështu që prisnin që dikush të vinte t’i kërkonte, por nuk e dinin se sa kohë do të duhej që dikush t’i vinte re dhe t’i raportonte të zhdukurit.

Ata u bllokuan në majë të një ujëvare të furishme rreth 12 metra të lartë, pa mbulim celular dhe furnizime të kufizuara. “Ishte pak e frikshme. Ne nuk kishim parë asnjë shpirt gjatë gjithë udhëtimit”, tha Hunter.

Pasi peshoi opsionet e tij, Curtis mendoi të shkruante frazën “ne kemi nevojë për ndihmë” në një shkop me thikën e tij të xhepit dhe ta hidhte në fund të ujëvarës. Fatkeqësisht, stafi vazhdoi të rrotullohej në ujë, duke mos mundur të kalonte nëpër ujëvarë. Curtis vendosi të provonte përsëri, këtë herë duke përdorur një shishe plastike të pastër jeshile. Burri gdhendi fjalën “HELP” në secilën anë të shishes.

“Curtis më pyeti nëse kisha ndonjë gjë për të shkruar dhe m’u kujtua se kisha sjellë stilolapsa dhe një bllok porosie bari për të mbajtur gjurmët e lojërave me letra. Unë jam shumë konkurrues”, tha Krystal.

Curtis mori letrën e vogël dhe shkroi fjalët e mëposhtme: “Ne jemi ngecur në majë të ujëvarës, ne kemi nevojë për shpëtim, ju lutem”. Ai shtoi datën, 15 qershor 2019, dhe vendndodhjen e tyre, më pas e rrëshqiti brenda shishes duke e hedhur në ujë, duke iu lutur në heshtje universit që dikush në rrjedhën e poshtme ta gjente.

Këtë herë, shishja kaloi nëpër kalimin e ngushtë dhe Curtis e dinte se kishte bërë gjithçka që mundej. Çuditërisht, të treve nuk iu desh të prisnin gjatë. Po atë natë, ndërsa familja flinte në thasët e tyre të gjumit, Curtis papritmas dëgjoi dikë duke bërtitur në një altoparlant:

“Ky është një mision kërkim-shpëtimi, ju jeni pikasur! Qëndroni në vend dhe ne do të kthehemi për ju nesër në mëngjes”. Të tre u ngritën, u hodhën nga gëzimi, u përqafuan me njëri-tjetrin dhe qanë. Ata ishin shpëtuar, dhe gjithçka falë një mesazhi në një shishe.

Curtis më vonë mësoi se shishja ishte parë nga një palë alpinistësh, rreth 400 metra poshtë lumit. Të dy hapën mensën dhe, duke lexuar shënimin, thirrën menjëherë drejtorin e kampingut Arroyo Seco.

U bë një kërkim me helikopter dhe familja e bllokuar u gjet shpejt duke përdorur syze për shikimin e natës dhe teknologji infra të kuqe. Edhe sot Curtis e ka të vështirë të besojë se mesazhi i tij në një shishe u zbulua brenda disa orësh pasi u hodh në ujëvarë: “Më trondit sesi gjithçka arriti të kombinohej lindur në mënyrë perfekte. Sa shanse kishte?”.

“Shumë nga pjesët kanë rënë në vend vetëm për këta njerëz,” tha piloti i helikopterit Joe Kingman për Washington Post, duke shtuar se, në përvojën e tij 23 vjeçare në misionet e shpëtimit, ky ishte misioni i parë i organizuar i kërkimit për shkak të një mesazhi në. nje shishe.

Rreth një javë pas shpëtimit të tyre, ndërsa ende po përpunonte aventurën e tyre dhe fundin e pafat të lumtur, Krystal i bleu partnerit të saj një dhuratë: një shishe të re uji. Brenda, ai fshehu një shënim dashurie. Vetëkuptohet që ky mesazh në shishe ka arritur edhe te marrësi i duhur.