Sipas një studimi amerikan, të jesh më i gjatë se mesatarja ka të mirat dhe të këqijat e saj. Studimet sqaronin se të jesh më i gjatë se mesatarja të ndihmon në evitimin e disa sëmundjeve kardiake, përshi edhe shqetësimet në koronare, kardiopati, hipertension apo kolesterolin e lartë.

Por të jesh më i gjatë se mesatarja ka edhe disa risqe. Sipas një studimi amerikan, për meshkujt më të gjatë se 1.75 metra ekziston mundësia që të shfaqen probleme shëndetësore që prekin sistemin venoz dhe ekstremitetet.

Studiuesit nga programi “VA Million Veteran”, një nismë e qeverisë amerikane e krijuar për të kuptuar faktorët që ndikojnë në shëndetin, ekzaminuan të dhënat gjenetike dhe mjekësore të më shumë se 280,000 të rriturve, kryesisht meshkuj (91%) dhe të bardhë (73%).

Të qenit më i gjatë se 1.75 metra do të sillte një rrezik më të lartë për të qenë viktimë e çrregullimeve të tilla si neuropatia periferike (dëmtimi i nervave të duarve ose këmbëve). Kjo, sipas studiuesve, mund të jetë për shkak se më shumë masë trupore përfundon duke ushtruar më shumë presion mbi kockat, muskujt dhe këmbët.

Jo vetëm kaq: një gjatësi mbi mesataren do të duket gjithashtu e lidhur me një rrezik më të madh të problemeve të qarkullimit, të tilla si mpiksja e gjakut ose venat me variçe. E fundit, por jo më pak e rëndësishme, infeksionet e lëkurës dhe kockave duke përfshirë celulitin, ulçerat e këmbëve dhe kërpudhat e thonjve do të gjenin gjithashtu më shumë prova te njerëzit më të gjatë.

Lajmi i mirë është se lartësia mbi 1.75 m, sipas të dhënave nga programi “VA Million Veteran”, lidhet me një rrezik më të ulët të problemeve të zemrës. Sipas studiuesve, individët e anketuar që tejkaluan këtë prag duket se kishin mbrojtje më të madhe nga disa sëmundje të zemrës dhe sëmundjet e arterieve koronare. Të qenit më i gjatë se mesatarja do të shoqërohej gjithashtu me një rrezik më të ulët të hipertensionit dhe kolesterolit të lartë, faktorë të njohur rreziku për goditje në tru dhe sulm në zemër.

KONKLUZIONET- Sipas studimit, i cili u fokusua te meshkujt e bardhë (prandaj nuk mund të përgjithësohet), në të ardhmen gjatësia mund të merret në konsideratë nga mjekët si një faktor rreziku i rëndësishëm për disa sëmundje. Por përpara se të ndodhë kjo, nevojiten më shumë kërkime për të lejuar shkencëtarët të kuptojnë se si të qenit më i gjatë apo më i gjatë ndikon në shëndetin e zemrës dhe jo vetëm në shëndetin e zemrës.