Edhe pse po përpiqemi ta lëmë pas vetes periudhën e ashpër të pandemisë, të gjithë i kujtojmë pamjet e grabitjes së pakove të miellit në pothuajse çdo supermarket në Itali.

Gjysma e gadishullit këndonte në ballkone, ndërsa gjysma tjetër kishte për qëllim të bënte bukë, të bënte makarona vetë, të kënaqej me pica, pasta dhe fokaçe për disa muaj, për të harruar vështirësitë e izolimit të detyruar.

Për momentin pasioni i përgjithshëm për të gjitha produktet që përmbajnë miell dhe ato të bëra në shtëpi ka rënë, megjithatë ky përbërës është baza e përgatitjeve të shumta – të ëmbla dhe të shijshme – të kuzhinave në të gjithë botën.

Pak njerëz e dinë që mielli duhet të vendoset menjëherë në frigorifer për të paktën disa ditë para se të përdoret: duket e çuditshme, por arsyeja është mjaft e rëndësishme dhe kur bëhet fjalë për shëndetin, është mirë të merren të gjitha masat e nevojshme.

Epo, siç mund të ndodhë në makaronat e lëna të hapura ose të konservuara në mënyrë sipërfaqësore, edhe në miell mund të gjejmë marimangat ose insektet e vogla: këto në përgjithësi shumohen në mjedise të ngrohta, të lagështa dhe jo shumë të ndritshme, prandaj paketimet e makaronave, orizit dhe miellit – të cilat priren të ruhen në errësirë ​​në qilar – ato përfaqësojnë mjedisin ideal për t’u rritur dhe zhvilluar.

Vendosja e miellit në frigorifer për rreth dy ditë para përdorimit, në fakt garanton vdekjen e çdo insekti të vogël të mundshëm për shkak të temperaturave të ulëta.

Një tjetër truk për të mbajtur larg merimangat e miellit është mbajtja e saj pranë esencës së eukaliptit apo karafilit të cilët veprojnë si largues natyralë, ndërsa në verë këshillohet që mielli të mbahet direkt në frigorifer.

Shpresojmë që këto këshilla të jenë të dobishme për të reduktuar mbetjet ushqimore dhe për të kultivuar të ashtuquajturën filozofi “home made” për dietën tonë, e cila është gjithnjë e më pak autentike.