Astronomët po kërkonin një krater, por gjetën dy. Mbeturinat e paidentifikuara goditën sipërfaqen hënore më 4 mars. Pas disa muajsh vëzhgimi të fotove nga anija kozmike e NASA-s, Lunar Reconnaissance Orbiter, shkencëtarët kanë identifikuar vendin e përplasjes.

“Është e mahnitshme sepse është një rezultat krejtësisht i papritur,” tha Mark Robinson, një shkencëtar i Universitetit Shtetëror të Arizonës, i cili ka punuar në anijen kozmike që ka fotografuar hënën që nga viti 2009.

Kërkimi për përgjigjen për këtë gjëegjëzë sapo ka filluar. Sipas llogaritjeve, përplasja duhet të përfshijë një objekt fluturues që ishte në orbitë për gati tetë vjet përpara se të mbërrinte në Hënë.

Përplasja ndodhi në anën e largët të satelitit, kështu që u deshën muaj para se të mund të merrnim një foto që do të na lejonte të merrnim me mend se çfarë lloj objekti e goditi atë.

Përplasja me trupin e huaj ishte parashikuar muaj më parë dhe ishte njoftuar nga astronomi Bill Grey në një portal ku gjenden llogaritjet e trajektoreve të objekteve që rrotullohen rreth Tokës.

Grey, një specialist i mbeturinave hapësinore, besonte se objekti i rrëzuar ishte një pjesë e një rakete nga Falcon 9 e SpaceX, kompania e hapësirës ajrore e Elon Musk. Llogaritjet e mëvonshme nga Dr. Jon Giorgini, i cili punon në Laboratorin Jet Propulsion të NASA-s, e hodhën poshtë këtë tezë.

Sipas astronomit, do të ishte një Long March 3C kinez, i cili u zhduk nga radarët në vitin 2014 pas nisjes së misionit Chang’e 5-T1. Megjithatë, Pekini e mohoi dhe konfirmoi se raketa tashmë është kthyer në atmosferën e Tokës.

Prandaj, detaji i fotografuar nga sonda vetëm sa e thellon misterin. Dy krateret e mbivendosur kanë një diametër përkatësisht 16 dhe 18 metra. Së bashku ata formojnë një krater prej rreth 29 metrash. Shkencëtarët tani po pyesin se cili trup mund të kishte krijuar një formë kaq atipike.

Kjo nuk është hera e parë që Hëna goditet nga mbeturinat njerëzore, por asnjë goditje tjetër rakete nuk ka krijuar ndonjëherë kratere të dyfishta.

Katër krateret Apollo S-IVB kishin një profil mjaft të parregullt dhe ishin shumë më të mëdhenj se dy krateret e rinj. Një pjesë e Saturn V, raketa e përdorur për misionin Apollo të vitit 1970, krijoi gjithashtu një gropë të vetme.

Në muajt e ardhshëm do të jetë e nevojshme të bëhen sondazhe të reja për të verifikuar besueshmërinë e imazhit të kapur. Dr. Robinson shpjegoi se sistemi i llogaritjes duhet të krahasojë fotot e marra në të njëjtën kohë të ditës për të dhënë rezultate më të sakta, por nuk ishte e mundur që ata të vazhdonin me këtë metodë.

Prandaj, hijet e krijuara në momente të ndryshme të shkrepjeve mund të kishin ngatërruar algoritmin që krijoi imazhin.