Bota e pakufishme e shëndetit psikofizik është e mbushur me legjenda për të cilat ne të gjithë kemi marrë karremin herët a vonë. Por ajo që ne besojmë verbërisht shpesh nuk është e vërteta. Le të hedhim poshtë disa mite në faqet në vijim.

Nëse keni fëmijë, me siguri do ta keni marrë atë këshillën nga gjyshja: “mos i jepni shumë sheqer fëmijës që më pas bëhet hiperaktiv”. Thashethemet kanë qarkulluar që nga mesi i viteve 1970, kur mjeku William Crook i shkroi një letër Akademisë Amerikane të Pediatrisë duke deklaruar teorinë.

Por studimet e kryera rreth njëzet vjet më vonë e kanë mohuar këtë, duke deklaruar se një korrelacion i drejtpërdrejtë thjesht nuk ekziston. Natyrisht, konsumimi i sheqernave duhet bërë gjithmonë me masë.

Me sa duket nuk ka asnjë lidhje shkencore midis kohës në të cilën është ngrënë vakti dhe asaj kanonike tre orë përpara se të bëhesha në gjendje të bëni një dush të këndshëm. Rreziqet që lidhen me një zhytje janë më të natyrshme në mundësinë e një goditjeje termike sesa në peperonata që keni ngrënë nën një ombrellë.

E zakonshme sipas së cilës ngritja e një note do të ndihmonte të mos ndiheshit të sëmurë dhe të shmangni varjet e këqija është, në fakt, një gjë e zakonshme. Miti është aq i përhapur në botë, saqë Universiteti i Witten, në Gjermani dhe Oksford, në Angli kanë vendosur të bëjnë një studim mbi të.

Dhe e gjeni se çfarë zbuluan? Hangover nga rritja ose ulja e përmbajtjes së alkoolit në thelb nuk çon në asnjë ndryshim.

Ah, miti i vjetër i mirë i Bloody Mary kur të zgjohesh. Po kush e përhapi një thashethem kaq të trashë? Sa për Bloody Mary konkretisht, fajin e ka ndoshta lëngu i domates.

Lëngu anti-inflamator, domate do të ndihmonte në uljen e përqendrimit të alkoolit të gëlltitur një natë më parë. Edhe nëse kjo do të ishte e vërtetë, nuk do të kishte kuptim ta merrni atë me alkool tjetër, si p.sh. vodka në një Bloody Mary. Alkooli është një diuretik, ju do të përfundoni të dehidratuar dhe do të përjetoni një hangover edhe më shumë.

Nëse është e vërtetë që vitaminat që gjenden te karotat, si vitamina A për shembull, janë një ilaç për shëndetin e syve, për fat të keq, nuk ka shikim të natës. Miti duket se ka filluar të qarkullojë gjatë Luftës së Dytë Botërore, në posterat e propagandës britanike të luftës.

Dy llojet e sheqerit, në rrënjë, janë saktësisht të njëjta. Pjesa që hidhet gjatë përpunimit të sheqerit kaf është melasa. Në fakt, duket e padyshimtë që kjo substancë me pamje kafe është e pasur me kripëra minerale dhe përbërës të ndryshëm që i bëjnë mirë organizmit, por duhet të konsumojmë një sasi aq të madhe sa të bëhet vërtet e tepruar konsumimi i saharozës.

I rremë. Bërja e dushit dhe qëndrimi me flokë të lagur në dimër nuk do t’ju bëjë të filloni të teshtitni si dreqin, edhe nëse kjo mund të krijojë mjaft probleme të qafës së mitrës. Por midis të ftohtit dhe sëmundjeve nuk ka asnjë lidhje. Përkundrazi, ajrimi i dobët i dhomave është vendi ideal për përhapjen e baktereve që do të na sëmurin lehtësisht.

Ëmbëlsuesit natyralë si mjalti shpesh cilësohen si ëmbëlsues shumë më të mirë se sheqeri i rafinuar. Por a do të jetë vërtet kështu? Me sa duket jo në të vërtetë. Në fakt, ajo që është në bazë (glukoza, saharoza ose fruktoza) mbetet thelbësisht e pandryshuar. Zgjidhja më e mirë do të ishte reduktimi i konsumit të tij.

Në një moment, më shumë se gjysmë shekulli më parë, Dr. Donald L. Unger vendosi të përgënjeshtronte këtë thashetheme duke u përpjekur të ishte derri në eksperimentin e tij. Për pesëdhjetë vjet ai plasi gishtat e vetëm njërës dorë, duke kërkuar nëse ishte e mundur ndonjë ndryshim midis njërës dhe tjetrës.

Mungesa e osteoartritit në dorën e ekspozuar vetëm konfirmoi një studim që tashmë ishte duke u zhvilluar që nga vitet 1970. Për studimin e tij, megjithatë, Dr. Unger fitoi çmimin Ig Nobel në 2009. Jo keq.