Studiuesit në Kinë kanë zhvilluar një sistem robotik të Inteligjencës Artificiale që mund të monitorojë embrionet që zhvillohen në një mitër artificiale. Tashmë “dadoja robotike” është testuar për ushqimin e fetuseve të ndryshme të kafshëve.

Qëllimi i projektit është të zhvillojë një teknologji që mund t’i lejojë prindërit të “rrisin” fëmijën e tyre në laborator. Në këtë mënyrë, nuk do të ishte më e detyrueshme që gratë të mbeten shtatzënë dhe të vazhdojnë një shtatzëni për të pasur një fëmijë.

Sipas autorëve të hulumtimit, sistemi do të lejonte gjithashtu që embrionet të ushqeheshin më “efektivisht” sesa në një mitër natyrale. Kjo teknologji do të ndihmonte gjithashtu për të kuptuar diçka më shumë rreth origjinës së jetës dhe “zhvillimit embrional të qenieve njerëzore”.

Në të njëjtën kohë, ai mund të japë përgjigje dhe zgjidhje për paaftësitë e lindura dhe probleme të tjera të rëndësishme të shëndetit riprodhues. Në vitin 2019, profesoresha e asociuar e drejtësisë Neera Bhatia dhe bioetika dhe studiuesja e shëndetit publik Evie Kendal shkruan në një artikull për The Conversation se mitra artificiale mund të ndihmojnë gjithashtu foshnjat e lindura para kohe.

“Aktualisht, ata që kanë lindur para javës së 22-të të shtatzënisë kanë pak ose aspak shpresë për mbijetesë. Dhe ata që lindin në javën 23 janë në rrezik të zhvillimit të një sërë paaftësish. Përdorimi i një ‘bioqese’ të mbyllur, e cila imiton mitrën e nënës, mund të ndihmoni foshnjat jashtëzakonisht të parakohshme të mbijetojnë dhe përmirësojnë cilësinë e jetës së tyre”, shpjeguan ata.

Ata përmendën gjithashtu një eksperiment në të cilin një grup neonatologësh me sukses “rritën” fetuset e qengjit në një mitër artificiale për katër javë. Sistemi i përdorur për të mbështetur fetuset e qengjit i ngjante një qeseje të madhe me zinxhir të mbushur me lëng amniotik.

Drejtori i Qendrës për Kërkimin e Fetalit, Dr Alan Flake, tha për Huffington Post në atë kohë: “Nëse sistemi ynë është i suksesshëm, shumica e shtatzënive në rrezik të parakohshme do të jenë ende në gjendje të vazhdojnë”.