Varrezat monumentale të Green-Wood, në Brooklyn, Nju Jork, prodhojnë “Mjaltin e botës së përtejme” për tre vjet. Ideja erdhi nga David Larson, një bletërritës ekspert i cili disa vite më parë shkoi për të ndjekur një koncert në kapelën Green-Wood.

Burri mendoi se parqet e mëdha të varrezave do të ishin perfekte për të pritur koshere bletësh. Larson, i cili kishte rritur bletët në Kansas City që në moshë të re, njihet për përvojën e tij në industri dhe, kur i bëri propozimin menaxhmentit të varrezave, ai u pranua shpejt.

Shtatë koshere bletësh janë ngritur nën një shelg të madh ngjitur me një nga liqenet natyrore të parkut. Meqenëse kosheret ndodhen në një vend publik, Larson zgjodhi bletët Carniolan për natyrën e tyre të bindur.

Varrezat, nën mbikëqyrjen e ekspertit, nisën kështu prodhimin e mjaltit, të cilit i dha emrin “Mjaltë nga jeta e përtejme”. Bletët kanë mijëra pemë dhe lule për të nxjerrë polen.

Mjalti ka një amëz balsamike dhe të mentoluar, falë pemëve të shumta të gëlqeres në park. Të ardhurat nga shitja e kavanozëve riinvestohen në prodhim, pa asnjë fitim për Green-Wood.

“Të gjithë e duan mjaltin e prodhuar në vend, por mjalti që vjen nga një varrezë është një ide unike dhuratë”, tha John Connolly, menaxher i varrezave monumentale.

E ndërtuar në vitin 1838, varreza monumentale me sipërfaqen e saj 2 kilometra katrorë është ende sot një atraksion për ata që duan të kalojnë një ditë të rrethuar nga natyra në qytetin e Nju Jorkut.

E konsideruar si një “varrezë e gjallë”, është një vend ku përkujtohen të vdekurit dhe rikthehen në jetë arti, historia dhe bukuria e Nju Jorkut. Ajo tërheq rreth 500,000 vizitorë çdo vit në kodrat, liqenet, shtigjet, statujat dhe mauzoleumet e shekullit të 19-të dhe 20-të.

“Katër stinë bukurie nga pemët e lashta ofrojnë një oaz paqeje për vizitorët, si dhe për 570 mijë banorët e përhershëm”, shkruhet në faqen zyrtare, ku përmenden edhe emra të famshëm të sportistëve, politikanëve, artistëve, shpikësve të varrosur në varreza.

“Green-Wood vazhdon të jetë një institucion kulturor dhe një destinacion i rëndësishëm turistik dhe ne duam ta menaxhojmë më mirë këtë hapësirë ​​të madhe të gjelbër në zemër të qytetit. Të kesh bletë në park është e rëndësishme pasi ato janë pjesë e çdo ekosistemi të shëndetshëm”.