E dimë mirë se në imagjinatën kolektive, kur bëhet fjalë për sallën e operacionit dhe ndërhyrjet kirurgjikale, brenda zonës që përdoret për manovrat kirurgjikale, ka heshtje maksimale për të favorizuar përqendrimin dhe përfundimin e suksesshëm të ndërhyrjes.

Gjatë operacioneve rutinë kirurgjikale, kirurgu, si dhe i gjithë personeli shëndetësor i pranishëm në sallën e operacionit, nga anestezisti deri te infermierja, duhet t’i kushtojnë vëmendje dhe përqendrim të jashtëzakonshëm në mënyrë që gjithçka të shkojë pa probleme.

Megjithatë, heshtja nuk ndihmon gjithmonë për të vepruar më mirë dhe pikërisht për këtë do të flasim. Disa mjekë kanë nevojë për heshtje shurdhuese për të qenë në gjendje të punojnë me saktësi dhe shpejtësi.

Të tjerë ende flasin pa pushim, si për të shmangur ankthin e punës. Disa dëgjojnë muzikë, asgjë për të thënë përveç se protagonistët e artikullit tonë janë padyshim më origjinalët për nga shijet.

Në përgjithësi salla e operacionit është një dhomë e madhe, në mënyrë të tillë që të lejojë futjen dhe praninë e pajisjeve teknologjike diagnostikuese të dobishme si në fazën para dhe pas, ashtu edhe gjatë operacionit aktual.

Në këtë zonë gjenden edhe makineritë thelbësore për monitorimin e parametrave jetikë dhe për kontrollin e vazhdueshëm të gjendjes së pacientit.

Për më tepër, ai duhet të jetë i pajisur me zona për pastrim dhe papastërti, ku punëtorët sanitarë të mund të lëvizin lehtësisht pa rrezikuar ndotjen e zonës sterile ku kryhen operacionet. Blloku operativ përbëhet nga sallat e ndryshme të operacionit dhe zonat e lidhura me përgatitjen e pacientit.

Lajmi vjen nga Universiteti i Heidelberg, në Gjermani, ku u zhvillua studimi i kryer nga studiuesi Cui Yang. Sipas studimit, dëgjimi i muzikës në sallën e operacionit do të përmirësonte performancën kirurgjikale, duke u dhënë jo vetëm saktësi më të madhe, por edhe shpejtësi kirurgëve.

Nëse është e vërtetë që muzika është e aftë të transmetojë qetësi dhe qetësi, me një efekt të rëndësishëm terapeutik dhe relaksues, ishte kurioze të zbulohej se gjatë eksperimentit, muzika e luajtur për ekipet ishte E HARD dhe ROCK.

Vetëm muzika e AC/CD ka gjetur një përmirësim 5% në performancën kirurgjikale, duke regjistruar jo vetëm saktësi më të madhe në prerje, por edhe shpejtësi më të madhe.

Përveç kësaj, kirurgët që morën pjesë në studim, duke dëgjuar këngët Highway to Hell dhe T.N.T me volum të lartë, treguan gjithashtu një përfitim në menaxhimin e stresit.