Stadiumi Mmabatho i Afrikës së Jugut është i famshëm për dizajnin e tij të pazakontë, me tribuna të ngritura që nuk shohin fushën e lojës, por tribunat e tjera. I ndërtuar në vitin 1981, gjatë epokës së aparteidit, stadiumi Mmabatho përmendet shpesh si një shembull i dizajnit arkitektonik jopraktik.

Ai u porosit nga qeveria e Lucas Mangope, i cili sundoi Bophuthatswana Bantusan, dhe u projektua nga arkitekti izraelit Israel Goodovitch dhe inxhinieri Ben Abraham.

Të dy dolën me një koncept jokonvencional që binte pothuajse në kundërshtim me të gjitha parimet bazë të dizajnit të stadiumit, dhe jo në një mënyrë të mirë.

Megjithatë, autoritetet me sa duket i pëlqeu ideja dhe vazhduan me ndërtimin. Pas inaugurimit, nuk kaloi shumë kohë që njerëzit të kuptonin se tribunat e saj të ngritura çuditërisht nuk ofronin pamjen më të mirë të veprimit në fushë dhe u kërkonin të kthenin kokën anash për të parë ndeshjen.

I vendosur 300 km nga Johanesburgu afër kufirit të Afrikës së Jugut me Botsvanën, stadiumi Mmabatho është stadiumi i pestë më i madh në kombin afrikan, por përdoret rrallë sot për shkak të dizajnit të tij jopraktik.

Dikur ishte shtëpia e Mmabatho Kicks të Ligës Profesionale të Futbollit Bophuthatswana tashmë të zhdukur, por sapo mbaroi epoka Bantusan, skuadrat dhe ngjarjet migruan në vende të tjera.

Dizajni i pazakontë dhe përvoja e dobët e shikimit ishin arsyeja kryesore që Mmabatho u shpërfill gjatë Kupës së Botës FIFA 2010, qoftë për ndeshjet zyrtare apo si terren stërvitor.

E vetmja gjë që ai sheh këto ditë janë ndeshjet e rastësishme bamirësie dhe ndeshjet neutrale midis klubeve të futbollit të Afrikës së Jugut.

Objekti me 59,000 vende përshkruhet shpesh si ‘kurioz’, ‘i çuditshëm’ dhe madje ‘i çuditshëm’, por disa e konsiderojnë atë një vepër arti dhe madje e krahasojnë atë me një tulipan në lulëzim të plotë.

Fatkeqësisht, këndet e mprehta, gjeometria e çuditshme dhe fakti që tribunat janë shumë larg nga fusha e bëjnë Mmabatho një stadium të varfër, të paktën për sa i përket tifozëve.

Sado i guximshëm që mund të jetë dizajni i Mmbathos, mungesa e tij e dukshme e funksionalitetit e ka ulur këtë stadium të madh në statusin e një monumenti të një epoke të shkuar dhe nuk ka frymëzuar asnjë imitim.