Robert Emerson Landsburg ishte një fotograf amerikan i cili vdiq ndërsa fotografonte shpërthimin e malit të Shën Helens në vitin 1980. Mali i Shën Helens është një stratovolkan aktiv i vendosur në Shtetet e Bashkuara, veçanërisht në Skamania County, shteti Uashington.

Ai ndodhet 83 kilometra në verilindje të Portland dhe 158 kilometra në jug të Seattle, ku lindi Landsburg. Në javët para shpërthimit, Landsburg vizitoi zonën disa herë për të dokumentuar ndryshimet e ndryshme në vullkan me fotografi të ndryshme.

Në mëngjesin e 18 majit 1980, megjithatë, ndodhi diçka që ai nuk e kishte parashikuar. Ishte vetëm disa kilometra nga maja kur vullkani shpërtheu. Landsburgu e kuptoi shpejt se nuk do të mund të shpëtonte, kështu që fotografoi renë e hirit që do ta gëlltiste.

Dhe para se të arrinte nga rrjedha piroklastike, e ktheu filmin e kamerës në kasën e saj, e vendosi kamerën në çantën e shpinës dhe atje ai u shtri mbi të në përpjekje për të mbrojtur përmbajtjen e tij.

Trupi i tij u gjet më vonë 17 ditë më vonë i varrosur në hi, por me çantën e shpinës ende nën të. Filmi u zhvillua më pas, duke u ofruar pasardhësve dokumentacion të rëndësishëm të shpërthimit historik.