Kur bëhet fjalë për sigurinë, testet e përplasjes Euro NCAP janë në një farë mënyre referenca par excellence në sektorin e automobilave.

Raundi i ri i testeve ka një fitues të padiskutueshëm, i cili merr rezultatin e përgjithshëm prej 5 yjesh, notën më të lartë të testeve të ndikimit të kryera nga Programi Evropian i Vlerësimit të Makinave të Reja, për të qenë të saktë Euro NCAP.

Verdikti i testeve të fundit të përplasjes së Euro NCAP

Programi europian për vlerësimin e modeleve të reja të makinave, ky është përkthimi në italisht i akronimit Euro NCAP, është një matës që, me pak fjalë, përdoret për të vlerësuar sigurinë e makinave, nëpërmjet një sërë protokollesh testimi që u ofrojnë konsumatorëve dhe vetë sektori i automobilave informacione të ndryshme të dobishme në këtë drejtim.

Rezultati maksimal i arritshëm është 5 yje. Kjo ka të bëjë me programin evropian, por ka edhe të tjerë të një natyre tjetër, si NHTSA për Shtetet e Bashkuara ose, për shembull, OSA në Japoni.

Por le të kthehemi te raundi i fundit i testeve të kryera ditët e fundit nga Euro NCAP. Pesë makina të testuara që arritën nota të plota: Kia Niro me paketën opsionale të Sigurisë, Genesis GV 60, Ora Funky Cat, Wey Coffee dhe Tesla Model Y.

Një vlerësim pak më i ulët (katër yje në vend të pesë) për Hyundai i20 dhe Kia Niro pa pajisjet e lartpërmendura, por me pajisje standarde.

Në detajet e testeve: spikat Tesla Model Y

Duke shqyrtuar në detaje testet individuale të makinave, del se si Genesis GV 60 mbron në mënyrë adekuate gjunjët dhe kofshët e shoferit dhe pasagjerit, duke kufizuar goditjen me kamzhik për ata që ulen pas.

Nga ana e saj, Kia Niro me Safety Pack ka shkëlqyer mbi të gjitha për aftësinë e tij për të ofruar nivele të ngjashme mbrojtjeje për pasagjerët e kalatave të ndryshme dhe të ulur në pozicione të ndryshme.

Megjithëse mbrojtja e gjoksit të shoferit konsiderohej margjinale, Ora Funky Cat në vend të kësaj është treguar se mbron në mënyrë adekuate të gjitha zonat kritike të trupit në goditjet ballore.

Sa i përket Wey Coffee, testet e kryera treguan një mbrojtje të mirë për këmbët dhe legenin e pasagjerëve më të rrezikuar, pavarësisht se në testin në lidhje me goditjen ndaj barrierës së ngurtë ajo mëkatoi për hapjen e papritur të derës së pasme.

Mungon një, fituesi i këtij raundi të testeve të kryera ditët e fundit nga Euro NCAP. Është ajo, Tesla Model Y (këtu lista e plotë) për të marrë rezultatin më të mirë nga testet e përplasjes në fjalë.

Pavarësisht pikës me pesë yje të fituar nga të pesë makinat e sipërpërmendura, provimet u kaluan në mënyrën më të mirë të mundshme dhe evidentuan pikat e mëposhtme.

Siguri e shkëlqyer nga përplasja anësore, mbrojtje e mirë për fëmijët në përplasje frontale dhe ndërhyrje korrekte e mbajtjes së korsisë në situata të ndryshme ekstreme. Pra, një lajm i mirë për ata që planifikojnë të blejnë një të tillë.