Rritja e rrymave të ngrohta subtropikale nëpër vendet lindore të SHBA-së arrin edhe në Kanada, duke përfshirë shtete si Ontario, Quebec dhe New Brunswick. Është një gjuhë e nxehtë që përfshin gjithashtu një pjesë të veriut të Shteteve të Bashkuara, e zbutur pjesërisht vetëm në zonën e Liqeneve të Madhe.

Rrymat e ngrohta ushqejnë një anticiklon të madh të pozicionuar me maksimumin e tij në kufirin lindor midis Kanadasë dhe SHBA-së, ku u arritën temperatura rekord për gjysmën e parë të majit.

Pikat prej 34 ° C u regjistruan të premten në Quebec, në La Tuque dhe në La Baie, 32 ° C në Miramichi në New Brunswick, ndërsa vlera të ngjashme gjenden nën kufirin e SHBA me 33 ° C në vende të ndryshme në Wisconsin dhe në Illinois, 32 ° C në Çikago.

Është një valë anormale e të nxehtit që megjithatë ka numëruar orë. Nga perëndimi, në fakt, po afrohet një zonë  e ushqyer nga flukset zbritëse të ajrit të ftohtë nga Kanadaja veriperëndimore, e cila po lëviz me shpejtësi drejt lindjes.

Kjo duke shoqëruar një front të ngarkuar me dushe të destinuara për të arritur zonat e nxehta aktualisht deri në fund të javë. Midis Ontarios dhe Quebec-ut, temperaturat pritet të ulen me mbi 10 ° C në 48 orë, me kolonën e merkurit që të kthehet në vlera më shumë në përputhje me ato të periudhës.