Ka shumë zbulime shkencore që janë arritur krejtësisht rastësisht, ndërsa kërkohej diçka tjetër dhe është gjetur diçka krejtësisht revolucionare… Një rast është zgjidhja novatore e gjetur nga një studente doktorature në Universitetin e Kalifornisë, e cila zbuloi diçka që mund të ndryshojë jetën tonë.

Jeni kurioz të zbuloni se çfarë është? Le ta zbulojmë së bashku! Le të shkojmë me radhë dhe të fillojmë nga e para. Mya Le Thai, një studente doktorature në laboratorët universitar të Irvine, në Shtetet e Bashkuara, ka arritur të krijojë një bateri që mund të rikarikohet që mund të zgjasë deri në 400 vjet.

Zbulimi, i cili ndodhi krejt rastësisht, mund të ndryshojë mjedisin aktual dhe të revolucionarizojë tregun aktual, bazuar në bateritë litium-jon. Studentja e doktoraturës arriti në zbulimin ndërsa një grup studiuesish po eksperimentonin me përdorimin e nanotelave (përçuesve të vegjël metalikë) në bateritë e ringarkueshme.

Përdorimi i tyre ishte gati të hidhej poshtë pasi dimensionet e tyre jashtëzakonisht të vogla çuan në thyerjen e tyre të lehtë, megjithëse ata arritën të ruanin një kapacitet të madh ngarkimi afatgjatë.

Prandaj studentja e doktoraturës i veshi nanotelat e arit me dioksid mangani dhe një xhel elektrolit, duke i bërë bateritë tepër të afta për t’u ripërdorur për cikle të shumta rimbushjeje. Gjithçka filloi si një eksperiment i thjeshtë, por mund të çojë në implikime revolucionare për të gjithë shkencën dhe për këtë arsye për të gjithë njerëzimin…

Nëse kohëzgjatja mesatare e cikleve të një baterie në një pajisje elektronike varion nga 300 në 500 herë, modifikimi i studiueses mund ta shumëzojë këtë numër me një mijë, nga një minimum prej 200 mijë në një maksimum që ende nuk është përcaktuar.

Një rezultat i jashtëzakonshëm që mund të bëjë që një bateri e thjeshtë të zgjasë deri në 400 vjet, që është me të vërtetë shumë nëse mendoni për ndonjë pajisje – nga telefonat inteligjentë te makinat elektrike – që i përdorin ato.