U desh një vit për të hedhur dritë mbi shkaqet e vdekjes së Oriana Pepper, një pilote praktike që humbi jetën në moshën 21-vjeçare pasi u pickua nga një mushkonjë.

Sipas asaj që doli nga autopsia dhe analizat e mëvonshme, do të kishte qenë infeksioni i shkaktuar nga pickimi i insektit që ka infektuar trurin nga balli dhe syri.

Të mërkurën e kaluar u mbajt seanca në gjykatë që sqaroi përfundimisht se çfarë ndodhi me të renë me origjinë nga Bury St Edmunds në Suffolk, qarku i Anglisë lindore: është 7 korriku 2021 kur 21-vjeçarja shkon në spital në Antwerp për shkak të e syrit që dhemb nga një pickim mushkonjë që i frynte ballin.

Oriana ishte në Belgjikë për të marrë pjesë në pjesën e dytë të përzgjedhjes së pilotëve për easyJet pasi kaloi me sukses provimet me gojë.

Mjekët në dhomën e urgjencës përshkruan antibiotikë, por pas dy ditësh 21-vjeçarja kthehet pa ndjenja në spital nga i dashuri i saj James Hall: ajo vdes pas tre ditësh, më 12 korrik 2021.

Testet zbuluan se Pepper vdiq “nga një infeksion i rëndë i shkaktuar nga një pickim insekti në ballë”, veçanërisht një emboli truri, së cilës i shtohej një infeksion nga një bakter i quajtur staph aureus.

“Pickimi i mushkonjës i shkaktoi asaj një infeksion serioz, – shpjeguan të mërkurën në gjyq, – i cili më pas infektoi arterien karotide në qafë deri në mbylljen e një arterie në tru nga një emboli”.

Sipas mjekëve, ky është një rast unik që nuk i ka lënë shpëtim 21-vjeçares. Në kujtim të vajzës së saj, prindërit e Orianës “krijuan një bursë të vogël për të inkurajuar pilotet e tjera femra” për ta bërë këtë punë me Shoqatën Britanike të Grave të Pilotëve.