Mushkonjat janë armiqtë më të këqij të lëkurës sonë çdo verë. Ato me përpikëri arrijnë të vendosen në trupin tonë dhe pa e kuptuar na thumbojnë shpesh duke na lënë flluska pak a shumë të mëdha që na japin një kruarje të madhe.

Por a e dini se, në kundërshtim me besimin popullor, mbrëmja nuk është koha e ditës kur këto insekte i japin vetes më shumë gëzim të çmendur?

Mushkonjat janë plaga e vërtetë e verës (edhe pse këtë vit duhet thënë se mes tyre dhe temperaturave përvëluese nuk e dimë se çfarë është më keq).

Sado që përpiqemi t’i luftojmë me pak a shumë ilaçe shtëpiake, nuk mund t’i shpëtojmë dot tërbimit të tyre. Ka nga ata që përdorin qirinj repelent me bazë citronella, nga ata që përdorin spirale kundër mushkonjave ose spraj kundër mushkonjave dhe nga ata që përdorin pajisje ultratinguj.

Gjithashtu priremi të mendojmë se mushkonjat preferojnë një grup gjaku mbi një tjetër ose se janë të përkushtuara për të na torturuar kryesisht në mbrëmje. Këtu, kjo konsideratë e fundit është vetëm pjesërisht e saktë.

Është e vërtetë që mushkonjat zakonisht kafshojnë vetëm në mbrëmje dhe natën sepse janë kafshë nate, por nuk duhet të harrojmë se ekzistojnë lloje të ndryshme mushkonjash.

Mushkonjat e zakonshme dalin kryesisht kur perëndon dielli, por mushkonjat tigër, për shembull, gjithashtu kafshojnë gjatë ditës.

Për këtë arsye, mjetet juridike që mund të gjenden në internet si adoptimi i lakuriqëve të natës që hanë mushkonjat nuk janë plotësisht të mira, veçanërisht nëse qëllimi është luftimi i këtij lloji të insekteve.

Duke qëndruar gjithmonë tek mushkonja tigër, apo ajo që kafshon edhe gjatë ditës, duhet thënë se është ndër më të bezdisshmet.

Pra, çfarë mund të bëhet? Ne gjithmonë duhet të përpiqemi të mbrohemi dhe të shmangim përhapjen e këtyre insekteve. Një mënyrë e mirë është shmangia e ujit të ndenjur në të cilin mund të riprodhohen dhe të vazhdohet me dezinfektime të rregullta.