Robotët e rinj nuk kanë kokë dhe këmbë, por zvarriten. NASA ka zhvilluar një gjarpër robot që do të përdoret në eksplorimin e hapësirës.

Quhet Exobiology Extant Life Surveyor (EELS) dhe është në gjendje të depërtojë në vrima, të çara dhe të çara në tokë për të analizuar materialet dhe për të kërkuar çdo formë jete në planetët e sistemit diellor, duke arritur të arrijë në pika të fshehura të përjashtuara nga hapësira e përbashkët. rovers .

Roboti është projektuar për të kaluar lehtësisht terrene të ndryshme si uji, rëra, shkëmbi dhe akulli, falë formës së tij të artikuluar që e lejon atë të përshtatet në situata të ndryshme. Gjithashtu përmban vida rrotulluese për të lëvizur dhe për të kapur mostrat e akullit.

EELS përdor gjurmë të veçanta për të lëvizur dhe ka një helikë për të lëvizur nën ujë. Roboti u testua në Tokë brenda akullnajës Athabasca të Kanadasë dhe vullkanit Mount Meager për të verifikuar aftësinë për të lundruar në terren të ashpër dhe për të përmirësuar më tej detajet e strukturës.

Gjarpri robot mund të përdoret për një eksplorim të Enceladus, hënën e vogël të Saturnit ku shkencëtarët kanë ngritur hipoteza për praninë e një oqeani të lëngshëm nën koren e ngrirë. Përshtatshmëria e robotit hap gjithashtu eksplorime në Mars dhe në çarje në kapakët e akullit të Tokës.