Google Maps është padyshim një nga shërbimet teknologjike që ka revolucionarizuar, përgjithmonë, mënyrën e udhëtimit me makinë në çdo cep të botës.

Kjo teknologji bën të mundur të kemi në kohë reale një hartë online që na ndihmon të arrijmë lehtësisht në destinacionin e zgjedhur. Megjithatë, me kusht që të funksionojë në mënyrë perfekte. Si me çdo teknologji, në fakt, mund të ndodhë që diçka të shkojë keq.

Në rastin e Google Maps, nëse një përdorues has në një problem, ai mund të ketë vështirësi të mëdha në gjetjen e destinacionit për të arritur, duke rrezikuar të endet për orë të tëra pa e ditur se në cilën rrugë të shkojë.

Nga Australia vjen një histori që thotë shumë për problemet që lidhen me teknologjinë dhe në veçanti me Google Maps, një shërbim që mbulon pothuajse 100% të globit.

Nnjë familje australiane, për shkak të një gabimi në shërbimin e ofruar nga gjiganti i Mountain View, ka bërë xhiro një kohë të gjatë “duke humbur busullën” dhe më pas u gjend në mes të shkretëtirës.

Sipas raporteve nga forca e policisë së Uellsit të Ri Jugor, një familje praktikisht u zhduk më 8 gusht, pasi nuk arriti të mbërrinte në Packsaddle pas një udhëtimi në Queensland një ditë më parë.

Agjentët nisën një hetim gjithëpërfshirës nëpër zonat përreth të Tibooburra, Broken Hill, Wilcannia dhe Packsaddle. Faji i zhdukjes së familjes, sipas raporteve të hartuara nga policia, do t’i përkiste Google Maps.

Shërbimi Google, në fakt, ka çuar në gabim Hyundai Tucson në të cilin po udhëtonte familja australiane: për shkak të një problemi, fatkeqët u gjendën në një rrugë larg autostradës, duke përfunduar të mbërthyer në një zonë të largët dhe të shkretuar të Australia.

Darian Aspinall, një nga protagonistët e episodit, ka rrëfyer se çfarë ndjeu me familjen e tij kur u gjend në mes të asgjësë. Burri rrëfeu se kishte shumë frikë se mos vdiste, sepse përfundoi së bashku me familjen e tij në një zonë praktikisht të shkretë.

Pika ku Google Maps i kishte dërguar ishte larg gjithçkaje: nuk kishte rrjet dhe për këtë arsye nuk kishte as mundësinë për të telefonuar apo kontaktuar dikë në çfarëdo mënyre për të kërkuar ndihmë.

Të gjithë anëtarët e familjes australiane rrezikuan të dehidratoheshin dhe shëtisnin për orë të tëra duke u përpjekur të ndesheshin me dikë që mund t’i ndihmonte.

Fatmirësisht, në një moment të caktuar, para tyre u shfaq një pellg që i lejoi ata të shuanin etjen dhe të mund të vazhdonin, derisa u gjetën.

Fatkeqësia zgjati gati 48 orë: pas dy ditësh në panik, në mes të një zone të shkretë me frikën e dehidratimit dhe pa mundësinë e thirrjes për ndihmë, anëtarët e familjes në bordin e Hyundai Tucson u gjetën dhe shpëtuan.

Google Maps sigurisht që mbetet një shërbim shumë i vlefshëm për të gjetur destinacionin e dikujt dhe rrallë dëgjon episodet e përdoruesve që dërgohen në rrugë të gabuar.

Aplikacioni i gjigantit kalifornian, për shembull, ka bërë të mundur gjithashtu gjatë viteve të bëhen zbulime të jashtëzakonshme, si një bazë ushtarake sekrete në Sahara e identifikuar thuajse rastësisht në vitin 2021.