Në orët para agimit të 25 qershorit, në hemisferën veriore të planetit, Mërkuri, Venusi, Marsi, Jupiteri dhe Saturni mund të vëzhgohen me sy të lirë në të njëjtën kohë.

Pesë planetët e sistemit tonë diellor do të rreshtohen në rendin e saktë të distancës që secili prej tyre ka nga Dielli. Kjo nuk ka ndodhur që nga viti 2004 dhe do të ndodhë përsëri në vitin 2040.

Vendosni alarmin për në agim – Për të parë shfaqjen do t’ju duhet të zgjoheni shumë herët. Saturni dhe Jupiteri do të jenë të dukshëm tashmë në orët e para të natës, pas Marsit, ai do të ngrihet rreth orës 2.00 në veriperëndim.

Në orën 3.40 do të jetë radha e Venusit dhe rreth një orë para agimit, në orën 4.40 Mërkuri do të ngrihet, sipas asaj që raportohet nga Unioni i Astronomëve Amatorë Italianë. Urani dhe Neptuni do të jenë gjithashtu në skenë, por është e pamundur t’i shihni ata pa të paktën një palë dylbi.

Në rendin e saktë të distancës nga Dielli – Ndërkohë që nuk është e pazakontë të vërehen Venusi, Jupiteri, Marsi dhe Saturni me sy të lirë në netët e kthjellëta, është shumë unike të kemi të pesë planetët të renditur në rregull, nga më i afërti tek më i largëti nga dielli.

Dhe Hëna – Pamja e sistemit diellor të përafruar në mënyrë të përkryer i mungon Tokës, duke parë se jemi pozicionuar më lart. Por në vend të saj, në pozicionin e duhur, do të takohet edhe Hëna, sateliti i vetëm natyror i Tokës.

Nga 21 qershori, Hëna filloi të ishte e dukshme pranë Jupiterit dhe më pas afër Marsit. Në ditët në vijim, sateliti do të ngrihet më vonë dhe më vonë, duke e gjetur veten midis Marsit dhe Venusit, ndërsa lëviz drejt fazës së re të Hënës kur zhduket në lidhje me Diellin.