Europa, një nga hënat e shumta të Jupiterit, që nga vizitat e para nga afër me sondat Voyager dhe Galileo konsiderohet si një nga vendet më të mira në Sistemin Diellor për të pritur forma të jetës jashtëtokësore. Kjo ndodh sepse nën shtresën e akullit rreth dhjetë kilometra të trashë ka oqeane me ujë të lëngshëm të ngrohur nga nxehtësia që vjen nga bërthama e satelitit.

Tani, provat në rritje kanë zbuluar se guaska e akullit mund të mos jetë një pengesë e thjeshtë, por ka më shumë të ngjarë një sistem dinamik dhe vend i banueshmërisë së mundshme në vetvete. Kjo është hipotezuar nga grupi nga Universiteti Amerikan i Stanfordit i koordinuar nga Riley Culberg, në studimin e publikuar në revistën Nature Communications.

Duke analizuar disa fraktura enigmatike të dukshme në sipërfaqen e akullt, të quajtura kreshta të dyfishta, shkencëtarët supozojnë se formimi i tyre është për shkak të ngritjes së ujit nga thellësitë. Nëse kjo do të ishte e vërtetë, do të nënkuptonte se gjurmët e ujit në rritje nga oqeani i fshehur mund të ishin shumë më afër sipërfaqes sesa imagjinohej më parë.

Dhe duke qenë se ky mjedis është “më afër sipërfaqes, ku kimikate interesante merren nga hapësira, hënat e tjera dhe vullkanet e Io-s, atëherë ekziston mundësia që jeta të ketë një shans, nëse ka xhepa uji në guaskë”, tha studimi i vjetër. autor Dustin Schroeder, profesor i asociuar i gjeofizikës në Shkollën e Tokës, Energjisë dhe Shkencave Mjedisore të Universitetit Stanford (Stanford Earth).

“Nëse mekanizmi që shohim në Grenlandë është i ngjashëm me atë në Evropë, atëherë mund të ketë ujë kudo.” Duke pasur parasysh se nëntoka e Tokës është shumë e ndryshme nga oqeani i fshehur i Evropës me ujë të lëngshëm, bashkëautorët e studimit u habitën kur, gjatë prezantimit të një vepre mbi Europa, vunë re se formacionet që shtrijnë hënën e ngrirë dukeshin jashtëzakonisht të ngjashme me një të vogël. shfaqet në sipërfaqen e shtresës së akullit të Grenlandës, një shtresë akulli që ekipi studioi në detaje.

“Ne po punonim për diçka krejtësisht të ndryshme në lidhje me ndryshimin e klimës dhe ndikimin e tij në sipërfaqen e Grenlandës kur pamë këto kreshta të vogla të dyfishta – dhe ne ishim në gjendje të shihnim kreshtat duke shkuar nga ‘të paformuara’ në ‘të formuara’,” tha Schroeder. . “Mekanizmi që ne kemi propozuar në këtë dokument do të kishte qenë pothuajse shumë i guximshëm dhe i ndërlikuar për t’u propozuar pa e parë të ndodhte në Grenlandë.”

Pas ekzaminimit të mëtejshëm, ata arritën në përfundimin se kreshta në formë “M” në Grenlandë, e njohur si kreshta e dyfishtë, mund të jetë një version në miniaturë i atyre shumë më të shquara në Evropë.