Në Igbo-Ora, një qytet në Nigeri me 200,000 banorë, ka një numër jashtëzakonisht të lartë të lindjeve binjake, aq sa qyteti e ka shpallur veten “kryeqyteti botëror i binjakëve”.

Shkenca në kërkim të një shpjegimi

“Ka fëmijë binjakë pothuajse në çdo familje,” tha guvernatori lokal Jimoh Titiloye. Megjithatë, askush nuk është në gjendje të shpjegojë fenomenin misterioz mbi të cilin ka hipoteza të ndryshme.

John Ofem, një gjinekolog që punon në kryeqytetin Abuja, argumenton se shkaku është për shkak të ushqyerjes së grave. Sipas mjekut, marrja e ushqimeve të veçanta do të stimulonte një prodhim më të madh të hormoneve dhe një ovulim të shumëfishtë pasues.

Megjithatë, teoria nuk shpjegon lindjet e binjakëve monozigotikë, të cilat gjithashtu ndodhin shumë shpesh. Për dekada me radhë, fenomeni i është nënshtruar vëmendjes së studiuesve në kërkim të një shpjegimi shkencor.

Një studim i kryer nga një gjinekolog britanik, Patrick Nylander, regjistroi mesatarisht 45-50 çifte binjake për një mijë lindje në Nigerinë jugperëndimore nga viti 1972 deri në 1982, dhe në Igbo-Ora numri është madje 30 herë më i lartë se në të gjithë Europën. Sipas të dhënave të BBC-së, në Igbo-Ora ka afërsisht 158 ​​binjakë për një mijë të porsalindur, krahasuar me 5 për mijë të lindur në Evropë.

Qyteti ka 12 vjet që feston lindjet e binjakëve me një festival që po fiton sukses në rritje. Mijëra çifte binjake morën pjesë në edicionin e kaluar dhe nuk munguan prezenca edhe nga jashtë. Festiva dei Gemelli synon, përveç festimit të bekimit të lindjeve të shumëfishta, të promovojë qytetin edhe nga pikëpamja turistike.