Temperaturat e këtij dimri deri më tani kanë qenë më se të buta, duke regjistruar ditë thuajse të ngjashme me pranverën në shumë rajone të Italisë ku u mundësua edhe një banjë jashtë sezonit.

Megjithatë, sado i këndshëm të jetë, termometri i butë në javët e dimrit rrezikon të bëhet djegës në pranverë dhe verë, aq sa klimatologët tashmë kanë bërë disa parashikime jo optimiste.

Ndërkohë, i munguar prej disa vitesh, El Niño do të rishfaqet dhe do të bëjë që temperatura e oqeaneve të rritet në mënyrë eksponenciale. Në krahasim me të kaluarën, megjithatë, ndikimi në mjedis do të jetë shumë më i madh për shkak të kombinimit me ndryshimet klimatike.

Rezultati? Valët e të nxehtit si kurrë më parë, me grafikë që do të luftojnë për të mbajtur majat e kthesave. Sipas studimeve, situata me të cilën do të përballemi së shpejti do të çojë në ngjarje gjithnjë e më ekstreme dhe gjithnjë e më të shpeshta, me të dhëna vërtet shqetësuese për ngrohjen globale.

Në fakt, në të gjithë globin, flitet për një rritje të temperaturave mesatare prej 1.5°C me ndryshime të pasojës në ekosistemet në gjerësi të ndryshme.

Dhe kjo vetëm sa mund të nxisë frikën, veçanërisht pasi viti 2022 është shpallur viti më i nxehtë që nga regjistrimi i të dhënave të motit: pra çfarë do të ndodhë në 2023? Disa parashikime që vijnë nga i gjithë Kanali dhe nga Australia na tregojnë se valët e të nxehtit mund të fillojnë edhe gjatë pranverës.

Pas përfundimit të La Niña – ne po flasim për periudhën midis janarit dhe shkurtit – do të duhet të presim vetëm prillin për t’u kthyer në regjistrimin e rritjes së temperaturave të oqeanit.

Si rezultat, edhe mesataret e sezonit do të fillojnë të rriten shumë përpara se vera të fillojë zyrtarisht në kalendarë. Prandaj nuk është e vështirë të imagjinohet se viti që sapo ka nisur është i destinuar të na bëjë të gulçojmë më shumë sesa ka bërë tashmë viti i përvëluar 2022.