Larja e dhëmbëve vazhdimisht dhe kujdesi për shëndetin oral është një nga praktikat më të mira që na mësohen që nga fëmijëria. Tani, megjithatë, një studim ka konfirmuar se ky veprim është gjithashtu thelbësor për mirëqenien e të gjithë organizmit.

U zbulua, në fakt, se të kesh dhëmbë të shëndetshëm do të zvogëlonte rrezikun e zhvillimit të dështimit të zemrës. Është një gjendje kronike ku zemra nuk mund të pompojë mjaftueshëm gjak për të arritur në të gjitha pjesët e trupit.

Dhe si me të gjitha patologjitë, parandalimi është më i mirë se kurimi: larja e dhëmbëve do të ishte me të vërtetë një nga metodat më efektive për të shmangur këtë rrezik.

Studimi i nisur në vitin 2019 është nënshkruar nga Kolegji Universitar i Mjekësisë Ewha Womans me qendër në Seul, i cili ka identifikuar një korrelacion pozitiv midis shëndetit kardiovaskular dhe mirëqenies orale.

Gjithçka do të varet, veçanërisht, nga mënyra dhe shpeshtësia e larjes, e cila do të ishte në gjendje të reduktonte gjendjet inflamatore.

Kështu, higjiena e dobët orale mund të jetë një mjet për përhapjen e baktereve me pasojë inflamacionin sistemik që prek muskulin e zemrës.

Ky vëzhgim është arritur pas studimit të mbi 160 mijë personave të moshave 40 deri në 79 vjeç, pa asnjë problem në sistemin kardiovaskular. Ekzaminimi mori parasysh historinë mjekësore dhe një sërë testesh laboratorike dhe teste të rregullta.

U zbulua se ata që rregullisht i lajnë dhëmbët tre ose më shumë herë në ditë kanë një rrezik më të ulët (-12%) të dështimit të zemrës. Në mënyrë të ngjashme, shëndeti i duhur i gojës zvogëlon shanset e fibrilacionit atrial me 10%.

Në fakt, ky hulumtim hap nevojën për hetime të mëtejshme për të përcaktuar më në detaje marrëdhënien e saktë të shkakut dhe pasojës.

Në çdo rast, ky studim tregon edhe një herë se sa të çmuara janë zakonet e mira për një jetë të gjatë dhe të shëndetshme.