Plazhi dhe deti janë vende magjepsëse, si dhe janë shtëpia e një game të gjerë krijesash detare. Megjithatë, veçanërisht me ardhjen e verës, është e rëndësishme të jeni të vetëdijshëm për rreziqet e mundshme që disa kafshë mund të paraqesin për njerëzit.

Le të shkojmë të shohim një listë të kafshëve që mund të hasni në plazh ose në det dhe që është më mirë të shmangni afrimin. Në të vërtetë, nëse i shihni, më mirë ikni!

Karavel portugez: Ky organizëm detar shfaqet si një qese transparente elegante në sipërfaqen e ujit, por në fakt është një koloni organizmash të quajtur hidrozoa. Duket si një kandil deti, por nuk është ashtu. Në fakt, është shumë më e rrezikshme.

Tentakulat e saj të gjata e të holla janë të ngarkuara me nematociste të fuqishme që lëshojnë helm kur preken, duke shkaktuar djegie, acarim dhe reaksione të mundshme alergjike në lëkurën e njeriut.

Peshku luan: Pavarësisht pamjes së tij tërheqëse, peshku luan është një specie pushtuese dhe shumë helmuese. Pendët e saj janë të ngarkuara me gjemba toksike që mund të shkaktojnë plagë të dhimbshme dhe reaksione të rënda alergjike. Është e rëndësishme të shmangni prekjen apo afrimin me këtë krijesë, e cila është gjithnjë e më e pranishme edhe në detet tona.

Koral zjarri: Ky koral me ngjyra të ndezura të kuqe dhe portokalli mund të duket tërheqës, por zgjatimet e tij janë të mbuluara me nematociste helmuese që mund të shkaktojnë djegie dhe acarim të lëkurës. Nëse e shihni, mos e prekni!

Grerëza e detit: Ky organizëm i vogël, i njohur gjithashtu si një kandil deti kub, ka tentakula jashtëzakonisht helmuese që mund të shkaktojnë djegie të rënda të lëkurës, ngërçe muskulore, vështirësi në frymëmarrje dhe në disa raste edhe shok anafilaktik.

Qëndroni larg këtyre krijesave duke kërkuar informacion mbi praninë e grerëzave të detit në zonën ku ndodheni.

Peshku këmbëz: Ndërsa mund të duket i padëmshëm, peshqit këmbëzorë janë të njohur për agresivitetin e tyre dhe mund të kafshojnë nëse afrohen shumë.

Për më tepër, disa lloje peshqish kanë dhëmbë të mprehtë dhe mund të shkaktojnë plagë të dhimbshme. Kini kujdes, sepse ato janë gjithnjë e më të zakonshme edhe në ujërat më të cekëta!