E pabesueshme por e vërtetë, edhe vendi ku jetojmë mund të ndikojë në peshën tonë trupore. Në fakt, një studim shkencor i kryer nga një ekip shkencëtarësh nga Universiteti i Miçiganit ka treguar se faktorët mjedisorë janë gjithashtu përgjegjës për aftësinë tonë fizike.

Për të vërtetuar tezën e tyre kërkimore, shkencëtarët kryen një eksperiment që përfshinte një kampion grash të moshës nga 40 deri në 50 vjeç. Pjesëmarrësit në studim u ndanë në dy grupe, të ekspozuar ndaj ajrit të ndotur për një interval kohor të ndryshëm.

Në këtë mënyrë, duke ekzaminuar efektet e ndotjes në organizmin e vullnetarëve, studiuesit zbuluan se ata që kishin jetuar më gjatë në mjedise të karakterizuara nga një përqendrim i lartë i smogut, treguan një rritje të vazhdueshme në peshë dhe përbërjen e trupit.

Në veçanti, rezultatet e analizave treguan se femrat që i përkasin grupit të ekspozuara ndaj ajrit të ndotur për një periudhë më të gjatë kohore fituan rreth 1.5 kg e gjysmë më shumë se të tjerat.

Studimi i ri, pra, ka treguar se jo vetëm faktorët që lidhen me gjenetikën, çdo sëmundje, stilin e jetesës dhe të ushqyerit janë përgjegjës për akumulimin e peshës së tepërt. Agjentët ndotës atmosferikë rrisin gjithashtu rrezikun e obezitetit dhe për rrjedhojë shfaqjen e sëmundjeve kardiovaskulare, diabetit dhe disa formave të kancerit.

Konkretisht, frymëmarrja e niveleve më të larta të pluhurit të imët, ozonit dhe dioksidit të azotit ka një ndikim vendimtar në peshën e qytetarëve të qyteteve të mëdha. Cilat janë, në dritën e rezultateve të këtij studimi, qytetet më të këqija për të jetuar për fitnesin tonë? Siç mund të kuptohet lehtësisht, këto janë qytetet më të ndotura.