Të gjithë e kemi dëgjuar fjalën “keni më shumë gjasa të vdisni në një aksident automobilistik, sesa në një aksident avioni”, por kjo është pak ngushëllim për ata që janë të shqetësuar nga nocioni i të fluturuarit me qindra milje në orë.

Ndërsa një diagnozë klinike e “aviofobisë”  (frika nga fluturimi) është mjaft e rrallë, duke prekur vetëm 2.5 përqind të popullsisë, ankthi i përgjithshëm për fluturimin është shumë më i zakonshëm.

Disa fluturues janë të shqetësuar se mos qëndrojnë në një hapësirë ​​të mbyllur për një kohë të gjatë, të tjerë nuk i pëlqejnë lartësitë dhe një grup i zgjedhur është i tmerruar se mund të hapin aksidentalisht derën e një avioni në mes të fluturimit.

Cilidado qoftë arsyeja juaj qe mund te keni frike, ka shumë mënyra për të lehtësuar ankthin tuaj…

1. Mos kini frike turbulencat.

Turbulenca nuk është gjë tjetër veçse rryma të pakëndshme të erës që bëjnë që aeroplanët të kërcejnë pak, aspak ndryshe nga vozitja në një rrugë me gunga ose lundrimi në një det të trazuar. Por seriozisht, nuk ka fare nevojë për t’u shqetësuar: avionët janë projektuar posaçërisht për të trajtuar dhe minimizuar turbulencat.

“Kur shikoni nga dritarja juaj dhe shihni krahun duke u përplasur lart e poshtë ndërsa avioni përjeton turbulenca, mos kini frikë se avioni do të shpërbëhet,” thotë piloti Korry Franke. “Në vend të kësaj, ji mirënjohës, sepse krahët e përkulur janë si amortizues që punojnë për të qetësuar udhëtimin me gunga në një rrugë fshati të papastër.”

2. Mësoni rreth veçorive të integruara të sigurisë.

“Aeroplanët janë makineri mistike, megjithëse të zakonshme. Ata bëjnë zhurma të çuditshme dhe japin ndjesi unike. Janë komplekse. Dhe funksionojnë në një sistem me pak paralele me atë që njerëzit dinë dhe kuptojnë,” thotë Franke.

Ndaj ngushëlloni veten duke mësuar se si avionët janë projektuar për t’i bërë ballë emergjencave. Përgatitja është thelbësore në çdo situatë emergjente, kështu që të dish se je i pajisur për të trajtuar skenarë të ndryshëm mund të ndihmojë në lehtësimin e çdo shqetësimi.

3. Studioni historite e rrëzimit të avionit.

Mund të tingëllojë kundërintuitive, por armatosja me njohuri për incidentet e kaluara të aviacionit mund t’ju ndihmojë të ndiheni më të qetë në një fluturim. Provoni të shikoni një shfaqje si Mayday (i njohur edhe si Fatkeqësitë Ajrore), i cili edukon shikuesit për përplasjet e avionëve – ju tregon se çfarë shkoi keq, pse shkoi keq dhe si ka ndryshuar industria për të parandaluar që një incident i tillë të ndodhë përsëri.

Ju gjithashtu mund të shikoni video të të gjitha provave që avionët duhet t’i nënshtrohen përpara se të miratohen për fluturim, nga testet e stresit që tregojnë se sa krahë mund të përkulen deri tek testet ekstreme të fluturimit që shtyjnë kufijtë e një avioni.

4. Flisni me stjuardesat tuaja.

Stjuardesat janë gjithmonë aty për ju. “Ne jemi avokati juaj më i mirë. Ne do të vazhdojmë t’ju kontrollojmë dhe të shohim se si po bëni për t’u siguruar që ndiheni mirë gjatë fluturimit tuaj,” thotë Jennifer Jaki Johnson, stjuardesa dhe themeluesja e markës së mirëqenies së udhëtimeve Jetsetter Chic. “Ne jemi të trajnuar për të trajtuar të fikët, hiperventilim dhe një listë të incidenteve të ndryshme shëndetësore që mund të ndodhin në aeroplan.”

Ata janë gjithashtu ekspertë të sigurisë ajrore: stjuardesat u kërkohet nga linjat ajrore që të bëjnë trajnime personalisht një herë në vit, dhe kjo plotësohet me trajnime të rregullta në internet, për t’u siguruar që ata janë të përditësuar për procedurat e urgjencës. “Prioriteti ynë numër një është të sigurojmë sigurinë e pasagjerëve tanë”, thotë Johnson. “Pra, dijeni që jeni në duar të mira.”

5. Merrni një mësim fluturimi.

“Unë me të vërtetë besoj se njerëzit në përgjithësi nuk kane frikë nga fluturimi; ata kanë frikë nga ajo që nuk e dinë, ose kanë frikë të jenë jashtë kontrollit”, thotë piloti Franke. Eliminoni misterin duke marrë një mësim fluturimi – nëse jo në një aeroplan të vërtetë, atëherë të paktën në një simulator.

Në këtë mënyrë, kur të hipni në fluturimin tuaj të ardhshëm si pasagjer, do të keni një kuptim shumë më të plotë se si funksionon një aeroplan.