Shumë njerëzve i ndodh që në mëngjes të zgjohen me djegie stomaku dhe urth, një dhimbje që askush nuk do të zgjohet. Ky është një problem i zakonshëm për të gjithë ata që nuk kanë një sistem të shëndetshëm tretës ose kanë probleme të rënda me tretjen e ushqimeve. Aciditeti dhe urthi janë simptoma të zakonshme të shëndetit të dobët të stomakut. Por si mund të trajtohet urthi ?

Mbani kokën lart- Është e rëndësishme ta ndërmerrni këtë hap të vogël kur vuani nga urthi. Nëse jeni ende në shtrat, sigurohuni që të ndryshoni pozicionin tuaj dhe të ngrini kokën në mënyrë që të reduktoni simptomat e zbaticës së acidit.

Mos pini kafe- Kafeja përmban kafeinë, që mund të shkaktojë aciditet brenda stomakut kur konsumohet në mëngjes. Kafeja gjithashtu mund të relaksojë përkohësisht sfinkterin e poshtëm të ezofagut, duke rritur kështu rrezikun e realuksit të acidit.

Thuaji jo lëngjeve të frutave të agrumeve – Pirja e sasive të tepërta të lëngjeve të frutave që janë të pasura me vitaminë C, ose me natyrë limoni mund të jetë e dëmshme për shëndetin e stomakut tuaj.

Hani darkën tuaj të paktën 3 orë përpara se të shkoni në shtrat – Shmangni gjumin menjëherë pas mbarimit të darkës. Kjo nuk e lë trupin të tresë ushqimin siç duhet dhe kështu çon në aciditet dhe urth. Hani gjithmonë 2-3 orë para gjumit në mënyrë që trupi juaj të përfundojë procesin e tretjes dhe të mos vuani nga urthi në mëngjes të nesërmen.

Shmangni ngrënien e ushqimeve pikante – Ushqimet pikante dhe të yndyrshme janë të dëmshme për shëndetin e stomakut, duhet të kufizoni konsumimin e këtyre ushqimeve kur keni problem me aciditetin dhe stomakun.