A keni provuar ndonjëherë të bëni ato teste të tilla si “Më thuaj në çfarë pozicioni fle dhe unë do të të them kush je?”, ose “Më thuaj cili pozicion të pëlqen më shumë në intimitet dhe unë do të të them se cili është i vërtetë personaliteti është?”…

Këtu është gjithmonë çështje pozicioni, edhe kur flasim për ilaçe, pilula, tableta dhe pika. Nuk do ta besoni, por pozicioni që marrim kur duhet të marrim ilaçet tona ka efekte të rëndësishme në çlirimin e tyre në trup dhe rrjedhimisht në efektivitetin e trajtimit që po ndjekim.

Sa prej jush e marrin tabletën për zemër, tiroide apo kush e di se çfarë patologjie të tjera më së shumti në këmbë apo ulur? Shumica, sigurisht.

Dhe nuk e kemi të vështirë ta besojmë, ajo që është më e vështirë të imagjinohet është se deri më tani i kemi bërë gjërat gabim.

Një grup studiuesish nga Universiteti John Hopkins ka studiuar se si dhe për sa kohë ilaçet treten në trup pasi të arrijnë në pjesën më të thellë të zorrëve, duke zbuluar se në varësi të pozicionit, ilaçi i marrë mund të zgjasë deri në një orë në më shumë se normalja për të hyrë në qarkullim dhe në fuqi.

Nëpërmjet realizimit të StomachSim, që është një simulator i stomakut tonë, ata provuan katër pozicione të ndryshme duke vërtetuar se më efektive është shtrirja në anën e djathtë.

Në këtë mënyrë, sipas gjetjeve të modelit të zhvilluar nga shkencëtarët, duke studiuar gravitetin natyror të cilit i nënshtrohemi dhe asimetrinë e stomakut, pilulat arrijnë fillimisht në pjesën e poshtme të zorrës me një shkallë tretjeje pothuajse 2 herë e gjysmë më shpejt në krahasim me marrjen e ilaçeve në këmbë.

Të vetëdijshëm për këtë, tani e tutje ne e dimë se çfarë të bëjmë nëse duam që pilula të ulet në mënyrën më pa dhimbje dhe më të përshtatshme nga të gjitha.

Nëse, nga ana tjetër, kemi probleme me tretjen, është më mirë të shtrihemi në anën e majtë pas ngrënies: në këtë mënyrë shpretka do të funksionojë shumë më mirë!