Eksperimenti kurioz që demonstron inteligjencën e brendshme të qelizave të trurit vjen nga Australia. Tetëqind mijë neurone njerëzore dhe miu, të rritur në epruveta, kanë mësuar të luajnë Pong, një nga video-lojërat e para bardh e zi që simulon një lojë pingpong. Studimi është publikuar në revistën shkencore Neuron.

Grupi hulumtues i udhëhequr nga start-up Cortical Labs në Melburn krijoi eksperimentin duke lidhur neuronet me një kompjuter, në mënyrë të tillë që të merrte reagime në varësi të faktit nëse raketa arriti të godiste topin apo jo.

Ajo që doli nga monitorimi i tyre në seancën e lojës, është se impulset u bënë më intensive, pasi neuronet arritën të godasin topin me raketë. Në këtë mënyrë, bazuar në përvojën, qelizat mund të modifikojnë dhe përshtatin aktivitetin e tyre, në kohë reale, për të arritur një qëllim.

Eksperimenti demonstroi inteligjencën e brendshme të qelizave të trurit dhe mund të përdoret për të studiuar sëmundje të tilla si epilepsia ose çmenduria. Por jo vetëm kaq, ai mund të përdoret gjithashtu për të vëzhguar efektin që do të kishin droga, droga dhe alkooli në tru.

“Aspekti i bukur dhe pionier i kësaj pune qëndron në sigurimin e neuroneve me ndjesi, reagime, por mbi të gjitha aftësinë për të vepruar në botën e tyre”, shpjegon Karl Friston, neuroshkencëtar në University College London.

“Kjo është e jashtëzakonshme në atë që nuk është e mundur të mësohet ky lloj vetorganizimi. Ndryshe nga një kafshë shtëpiake, këta mini tru nuk kanë ndjenjën e shpërblimit dhe ndëshkimit”.

Drejtori shkencor i Cortical Labs, Brett Kagan nuk e fsheh kënaqësinë e tij: “Ky është fillimi i një kufiri të ri në kuptimin e inteligjencës. Studimi jo vetëm që prek aspektet themelore të asaj që do të thotë të jesh njeri, por edhe se çfarë do të thotë të jesh i gjallë dhe inteligjent në mënyrë që të përpunosh informacionin dhe të jesh i ndjeshëm në një botë dinamike dhe gjithnjë në ndryshim”.