Ai bazohet në dritë dhe “flet” italisht, teknologjia që premton të bëjë lidhjet me valë njëqind herë më të shpejta dhe më efikase, me një hap teknologjik të krahasueshëm me atë të lidhjeve kabllore me ardhjen e fibrave optike.

Ky kufi i ri i teknologjisë hapet nga çipi i lindur nga kërkimi i udhëhequr nga Politecnico di Milano dhe i kryer në bashkëpunim me Scuola Superiore Sant’Anna të Pizës, Universitetin Kalifornian të Stanfordit dhe Universitetin Britanik të Glasgow, si pjesë e Projekt evropian Superpixel. I përshkruar në revistën Light: Science & Applications, çipi ju lejon të ndani rrezet e dritës edhe nëse ato janë të mbivendosura mbi njëra-tjetrën dhe nëse forma në të cilën ata arrijnë në destinacionin e tyre ka ndryshuar dhe nuk dihet.

Çipi i silikonit me madhësi 5 milimetra është në gjendje të marrë veçmas rrezet e dritës falë një sërë antenash optike mikroskopike dhe t’i manipulojë ato, duke i renditur ato, falë një rrjeti interferometrash të integruar. Duke eliminuar në këtë mënyrë ndërhyrjen midis rrezeve të dritës, çipi lejon të menaxhojë një sasi informacioni të paktën njëqind herë më të madhe se ajo e sistemeve aktuale wireless me kapacitet të lartë, mbi 5000 GHz.

Aplikimet e mundshme janë të shumëfishta, thotë Andrea Melloni, drejtor i Polifab, qendra mikro dhe nanoteknologjike e Politecnico di Milano, dhe përfshijnë “sisteme pozicionimi dhe lokalizimi me precizion të lartë për automjetet vetëdrejtuese, sensorë dhe njohje të objekteve në distancë të lëvizshme dhe të veshur me pajisje për realitetin e shtuar dhe teknika të reja hetimi për aplikime biomjekësore “.

Falë bashkëpunimit që çoi në këtë rezultat, Italia është Italia në një pozicion lider në teknologjitë fotonike për komunikim, sensorë dhe biomjekësore”, vëren Marc Sorel, profesor i Elektronikës në Institutin TeCIP (Instituti i Telekomunikacionit, Inxhinierisë Kompjuterike dhe Fotonikës) të Shkolla e Studimeve të Avancuara Sant’Anna.