Në vendin e parë është ajo për vrimat, në të dytin për lartësitë dhe në të tretin për hapësirat e mbyllura. Sipas një sondazhi të fundit, këto janë fobitë më të zakonshme në botë.

Tripofobia, ose fobia e vrimave, është gjithashtu më e zakonshme në Shtetet e Bashkuara, Mbretërinë e Bashkuar dhe Europë. Por nga vijnë fobitë? Çfarë i nxit ato?

“Me fobi ne tregojmë një frikë të paarsyeshme dhe të vazhdueshme, për të vuajtur diçka, për të parë jetën në rrezik dhe kjo frikë gjeneron jo vetëm zmbrapsje, por edhe shmangie”, shpjegon psikologu dhe psikoterapisti Matteo Merigo për Fanpage.it.

“Frika e shtyn subjektin të shmangë ato situata që mund të gjenerojnë fobi. Në bazë ka një frikë irracionale, nuk ka rrezik real apo kërcënim real, por personi që e vuan e përjeton atë si të tillë”.

Si lind një fobi

Por pse në një moment merimangat bëhen kafshë të frikshme të afta për të bërë një përpjekje për të vrarë jetën tonë? Pse na tmerron ideja për të marrë një avion?

“Ka teori të ndryshme: një psikoanalizë sipas së cilës fobia lind për shkak të heqjes së disa përmbajtjeve të pavetëdijshme. Disa përmbajtje nuk arrijnë në ndërgjegje dhe shndërrohen në një objekt fobik. Objekti i vërtetë i ankthit hiqet dhe ai shndërrohet në diçka “tjetër”.

Si trajtohen fobitë

Në disa raste, fobitë zgjidhen në mënyrë spontane, ato kanë të bëjnë vetëm me faza të shkurtra të ekzistencës sonë (si në rastin e frikës nga lartësitë, për shembull), në situata të tjera, veçanërisht nëse ato bëhen paaftësi dhe nëse ndikojnë negativisht në jetën tonë, mund të duhet të kërkohet ndihma e një specialisti.

“Terapia klasike është terapia njohëse-sjellëse e cila përfshin qasjen graduale ndaj objektit ose stimulit fobik. Pastaj ka edhe qasje të tjera si psikanaliza, terapia hipnotike ose EMDR, – shpjegon Merigo. – Në përgjithësi, megjithatë, puna për fobinë është përqendruar gjithmonë në të kuptuarit e motivimit të pavetëdijshëm që qëndron pas frikës”.