Adoptimi i një stili ushqimor korrekt dhe të larmishëm është çelësi jo vetëm për të mbajtur një peshë të shëndetshme, por edhe për të jetuar më gjatë të shëndetshëm. Megjithatë, shpjegojnë ekspertët, edhe kohët në të cilat vendosni të uleni në tavolinë kanë një ndikim të rëndësishëm në trup.

Në fakt, në varësi të periudhës kohore në të cilën hani drekë ose darkë, ne mund të lehtësojmë – ose, përkundrazi, ta bëjmë më të vështirë – humbjen e peshës në rast se keni nevojë të hiqni qafe disa kilogramë të tepërt.

Sigurisht, angazhimet dhe puna nuk na lejojnë gjithmonë të mbajmë orare ditore të qëndrueshme dhe të përcaktuara, por rregullsia na ndihmon në dietë.

Këtë e deklarojnë tani studime të ndryshme shkencore që nxjerrin në pah se si kohët që i kushtojmë vakteve të ndryshme brenda një dite mund të ndikojnë në humbjen e peshës.

Në veçanti, hulumtimet e fundit tregojnë se sa më vonë të hani darkë në mbrëmje, aq më e vështirë është të humbni peshë. Për shembull, ‘Journal of Clinical Endokrinology & Metabolism’ ka publikuar një studim të rëndësishëm të kryer në një kampion të vogël njerëzish.

Duke analizuar zakonet e mbrëmjes të njëzet njerëzve, u zbulua se darka në orën 21:00 çon në nivele më të larta të sheqerit në gjak mëngjesin tjetër sesa ata që hanë darkë në orën 18:00.

Dhe përsëri, një studim tjetër mbi ‘Ushqyesit’ thotë se darka vonë në mbrëmje do të ndikonte negativisht në aftësinë e trupit për të djegur kalori gjatë natës në krahasim me pjesën tjetër të ditës.

Prandaj, dietologët rekomandojnë sa më shumë që të jetë e mundur të mbani vaktet tre ose katër orë larg njëri-tjetrit, një interval ideal për kontrollin e sheqerit në gjak dhe rregullimin e ritmit metabolik.

Për më tepër, sa më vonë të vijë mbrëmja për të shkuar në tryezë, aq më shumë disa hormone (veçanërisht grelina dhe leptina) luftojnë për të punuar siç duhet. Më mirë, pra, të përpiqeni të planifikoni darkën shumë përpara orës 21:00 në mënyrë që të mos rrezikoni të rëndoni shumë siluetën.