Burgu federal për gratë Bryan ndodhet në Teksas midis Houston dhe Austin. Është një strukturë me siguri të ulët dhe strehon rreth 700 të burgosur. Prej dje, një prej tyre është Elizabeth Holmes, një nga emrat që ka bërë më shumë tituj në lajmet e Silicon Valley gjatë njëzet viteve të fundit.

Holmes është themeluesi i Theranos, një startup i specializuar në fushën mjekësore që kishte prezantuar një pajisje potencialisht revolucionare të aftë për të publikuar diagnoza të plota duke filluar nga shumë pak pika gjaku.

Një projekt i cili më vonë rezultoi se nuk kishte asnjë bazë shkencore, aq sa Holmes tashmë është dënuar me 11 vjet burg.

Hapat e parë në historinë e Elizabeth Holmes ndjekin në mënyrë të përsosur biografitë e guruve të mëdhenj të Silicon Valley. Në vitin 2003 ai ishte 19 vjeç dhe studionte në Universitetin Stanford. Gjen Theranos. Investitorët janë të interesuar, paratë e para mbërrijnë dhe Holmes vendos të largohet nga universiteti. I gjithë projekti i tij bazohet në analizat e gjakut.

Edhe këtu modeli është i njëjtë i parë herët e tjera. Holmes synon një industri mjaft statike, e karakterizuar nga kohë të gjata pritjeje dhe vështirësi në akses. Bërja e analizave të gjakut kërkon kohë dhe ngritja e një laboratori kushton shumë.

Për të mos thënë që për të bërë çdo lloj analize, pacientët duhet t’i nënshtrohen mostrës së gjakut. Nga ana tjetër, Theranos premtoi analiza të plota dhe të shpejta me vetëm disa pika gjaku. Të gjitha me një pajisje pak më të madhe se një thotë dolli. Analizat mund të bëhen kudo: edhe në bordin e një helikopteri.

Disa vite pas nisjes, investitorët filluan të mbërrinin njëri pas tjetrit. Elizabeth Holmes bëhet një simbol. Në vitin 2013 ajo zbarkoi në kopertinën e Fobes me titullin “Miliarderja më e re femër që ka ndërtuar pasurinë e saj”.

Asetet e vlerësuara: 4.5 miliardë dollarë. Gjithçka përfundon në vitin 2015, kur Wall Street Journal publikon një investigim të gjatë i cili tregon se praktikisht nuk ka asgjë pas Theranos, ose më mirë, brenda Theranos.

Pasi marketingu përfundoi, produkti pas të gjithë projektit në thelb nuk ekzistonte kurrë. Ne te kunderten. Hetimi zbuloi se Holmes u përpoq të mbante gjithçka të fshehur edhe nga njerëzit që punonin brenda startup-it.

Në vitin 2016, vlera neto e vlerësuar e Elizabeth Holmes ra 4.5 miliardë dollarë në 0 dollarë. Fillon një gjyq ku ajo dhe Sunny Balwani, një ish-partner dhe ish president i Theranos, janë paditur.

Akuza është e njëjtë: mashtrim me tela. Sipas gjyqtarëve, të dy kanë gënjyer me vetëdije për aftësitë e produktit të tyre, vetëm për të tërhequr investitorët. Në 2018 Theranos u mbyll dhe në janar 2022 Holmes u shpall fajtor në gjykatën federale për 11 vjet burg.