Në Skoci, disqe akulli të çuditshme si pica janë shfaqur në lumin Bladnoch. Le të zbulojmë së bashku se çfarë janë. “Picat” e akullit, të cilat u shfaqën në sipërfaqen e rrjedhës së ujit dhe kishin një diametër nga 20 deri në 200 cm, zgjuan kureshtjen e kalimtarëve të ndryshëm, të cilët, padyshim, nuk humbën kohë duke i fotografuar dhe shpërndarë në internet përmes rrjeteve sociale.

Për shkak të të ftohtit

Epo, përgjegjësia për fenomenin duket se qëndron tek i ftohti intensiv, i cili ditët e fundit po bën që të regjistrohen temperatura rekord në Mbretërinë e Bashkuar; Vetëm mendoni se 12 dhjetorin e kaluar në Braemar të Skocisë, kolona e merkurit madje sinjalizoi – 17.3° Celsius.

Nuk është hera e parë

Në realitet, “picat” e ngrira tashmë janë të njohura për shkencëtarët me pseudonimin “petulla me akull” për shkak të ngjashmërisë, siç mund të merret me mend, me petullat e mëngjesit amerikan.

Megjithatë, siç shpjegohet nga MetOffice (shërbimi kombëtar i motit në Mbretërinë e Bashkuar), ky është një fenomen relativisht i rrallë. Në përgjithësi, këto “pica” formohen në oqeane dhe në hapësira të ftohta uji kur akulli formues lëviz vazhdimisht nga lëvizja e valës.

Të brishta dhe me një qëndrueshmëri të shkrifët, formacionet e lumit Bladnoch kanë një gjenezë të ndryshme: ato i detyrohen, në fakt, ngrirjes së shkumës, të gëlltitur në vorbullat që krijohen natyrshëm në ujë.