Sekretarja e Bujqësisë e Shtetit të Floridës, Nikki Fried, ka njoftuar zhdukjen e kërmijve gjigantë të tokës afrikanë, të cilët u zbuluan një muaj më parë në disa zona të Shteteve të Bashkuara.

Gjatë një konference për shtyp, Fried u tha qytetarëve se edhe pse kanë kaluar deri në dy vite pa u shfaqur asnjë kërmilli i kësaj specie, nuk mund të konfirmohet zyrtarisht se ata janë zhdukur.

“Ne jemi të kënaqur që luajmë një rol në këtë sukses bashkëpunues duke ndarë ekspertizën teknike, duke ofruar mbështetje financiare, trajnimin e detektorëve K-9 që luajtën një rol kyç në gjetjen e kërmijve dhe duke punuar me FDACS në anketat dhe përpjekjet kërkimore,” tha Richard Miranda, Drejtor Shtetëror i Shëndetit të Bimëve me Shërbimin e Inspektimit të Shëndetit të Kafshëve dhe Bimëve të Departamentit të Bujqësisë të SHBA.

“Përfshirja e publikut ishte gjithashtu thelbësore për këtë çrrënjosje, dhe ne i kërkojmë publikut të qëndrojë vigjilent duke mbajtur ende një sy për moluskun”.

Problemi me këtë specie është se ajo riprodhohet shumë lehtë dhe gjithashtu mund të shkaktojë meningjit tek njerëzit. Shqetësimi doli sërish në dritë kohët e fundit kur një u zbulua në qytetin perëndimor të Floridës, New Port Richey.

Si rezultat, zona u vu në karantinë dhe u nis një trajtim me pesticide për të eliminuar këto specie, të cilat mund të arrijnë deri në 20 centimetra gjatësi.

Megjithatë, kjo është hera e tretë që kërmilli zbulohet në juglindje të SHBA-së dhe tashmë është çrrënjosur dy herë në Florida.

Ajo u zbulua për herë të parë në vitin 1969 dhe u zhduk gjashtë vjet më vonë. Por jo shumë kohë më parë u zhduk për herë të fundit, në vitin 2021, pasi u zbulua në vitin 2011 në Miami-Dade.