Nanuq, një qen bari australian është larguar nga shtëpia duke mbuluar një distancë prej 241 kilometrash. Qeni me familjen e tij njerëzore në Gambell, Alaska. Një ditë ai ishte me zonjën e tij Mandy Iworrigan dhe qenin tjetër Starlight, në Savoogna, një fshat në ishullin St. Lawrence, në ngushticën e Beringut.

Në një moment dy qentë u zhdukën. Stralight u kthye pak më vonë, ndërsa Nanuq ishte i humbur. Familja e kërkonte për një kohë të gjatë por çdo përpjekje ishte e kotë.

Rreth një muaj pas zhdukjes, njerëzit në Uells, 150 milje larg në bregun perëndimor të Alaskës, ndanë një foto të një qeni të humbur të gjetur nga një familje në mediat sociale.

“Babai im më dërgoi mesazhe se kishte një qen të humbur në Uells që dukej si Nanuq,” tha Iworrigan. Gruaja kontrolloi foton dhe thirri: “Ky është qeni ynë, çfarë po bën ai në Uells?”. Ajo kontaktoi menjëherë njerëzit që e kishin gjetur dhe mori masat për ta çuar në shtëpi.

Nanuq u vendos në një ulje charter në Gambell dhe Iworigan filmoi momentin e takimit të shumëpritur në aeroport. Qeni ishte në gjendje të mirë shëndetësore, me përjashtim të një këmbë të fryrë nga kafshimet e një kafshe të paidentifikuar: nga shtrirja e plagëve, ndoshta një fokë ose një ari polar. Nanuq u trajtua, por do të mbetet gjithmonë mister se si mund të kishte bërë një distancë të tillë.

Ka të ngjarë që ai të eci me kilometra në detin e ngrirë dhe të ushqehej nga zogjtë e gjuetisë ose disa foka të vogla. “Nëse qentë mund të flisnin, ata do të tregonin histori të mahnitshme,” tha Iworrigan. “Isha me fat që qeni im takoi njerëz të kujdesshëm që përhapën njoftimin e zbulimit të tij. Përndryshe nuk do ta kishim parë më kurrë”.