Ndoshta jo të gjithë e dinë se në fillim të shekullit të njëzetë, dërgesat postare në Shtetet e Bashkuara lejuan praktikisht çdo lloj dërgese. Edhe fëmijët: mjaftonte një pullë postare 15 cent. Kjo është historia e pabesueshme që mund të frymëzojë një shërbim të ri shpërndarjeje!

Ishte në janar 1913 që filloi ky zakon i çuditshëm dhe momental. Beagues, një çift nga Ohio vendosën të përfitonin nga sistemi i ri postar amerikan duke dërguar një paketë të papritur: djalin e tyre të porsalindur.

Fatmirësisht destinacioni i paketës nuk ishte larg, ajo u dorëzua në shtëpinë e gjyshes më pak se një kilometër. Kjo dërgesë e shkurtër i kushtoi çiftit shumën modeste prej 15 cent me një sigurim prej 50 dollarësh për çdo humbje të “paketës”.

Beagues ishin vetëm të parët nga shumë çifte të tjera që vendosën me guxim t’i dërgonin fëmijët e tyre me postë dhe, me siguri, ata ishin gjithashtu më pak të pakujdesshëm. Rregullorja postare e vitit 1913 pranonte dërgimin e paketave me peshë më shumë se 1.8 kilogramë dhe teknikisht nuk e ndalonte dërgimin e fëmijëve.

Çdo gjë që e kalonte këtë peshë filloi të dërgohej, qoftë vetëm për të provuar këtë shërbim të ri: vezë, tulla, gjarpërinj dhe foshnja. Doli të ishte shumë më lirë të dërgosh një fëmijë me postë, për vetëm 15 cent në një pullë postare, sesa të blesh një biletë treni.

Në mbrojtje të këtyre prindërve të pakujdesshëm është e rëndësishme të theksohet se në atë kohë familjet i njihnin personalisht postierët e tyre dhe për këtë arsye nuk i besonin fëmijët e tyre në duart e të huajve të vërtetë.

Nuk ka pasur shumë prindër që kanë ndërmarrë këtë udhëtim atipik për fëmijët e tyre, por ka qenë një grua që ka vendosur të shkojë përtej çdo kufiri. Në fakt, gruaja e dërgoi vajzën e saj gjashtëvjeçare 1150 kilometra larg, nga Florida në shtëpinë e babait të saj në Virxhinia.

Kjo ishte dërgesa më e gjatë postare e fëmijëve ndonjëherë dhe në fakt, menjëherë pas kësaj, rregullorja e shërbimeve postare u ndryshua, duke i ndaluar prindërit të bënin gjeste të tilla të pamatur. Kush e di nëse një ditë kjo lloj dërgese, padyshim e rishikuar dhe korrigjuar, nuk do të rikthehet nga ndonjë shërbim dërgese? A do ta mendojë Bezos tashmë?