Një vorbull ngjyrash, një grup nuancash të ndezura që godasin syrin dhe të lënë pa frymë: ja si mund të përshkruhet fotografia që NASA donte të ndante me botën dhe që ka kapur planetin xhuxh Pluton në një version ylber.

Fotoja, e shpërndarë gjithashtu në kanalet sociale të agjencisë amerikane të hapësirës, ​​mahniti shumë njerëz të cilët, qartë, pyesnin veten pse Plutoni dukej kaq shumëngjyrësh dhe nëse këto ishin nuancat e tij të vërteta të ngjyrave.

Përgjigjja, për fat të keq, është jo: një planet ylber do të na bënte të ëndërronim, por në realitet imazhi është manipuluar nga disa shkencëtarë. Dhe ja pse.

Pse ekziston një version ylber i Plutonit?

Për disa vite, agjencitë hapësinore kanë kryer hetime dhe kërkime për Plutonin. Nga ana tjetër, ky trup qiellor ka bërë shkencëtarët të grinden, të cilët kanë debatuar dhe ende debatojnë për deklasifikimin e tij nga planet në planet xhuxh dhe që po përpiqen të zgjidhin misteret e tij.

I vendosur në pjesën e jashtme të sistemit diellor, Plutoni nuk mund të vëzhgohet në mënyrë amatore: duhet të përdoren mjete profesionale, që do të thotë t’i kushtohet kohë dhe burime mistereve të tij.

Megjithatë, për astronomët dhe astrofizikanët ia vlen, pasi planeti xhuxh ka veçori komplekse. Vetëm për të nxjerrë në pah këto veçori, shkencëtarët krijuan këtë shkrepje ylberi, duke u nisur nga një foto origjinale.

Në thelb, çdo ngjyrë korrespondon me një rajon, me nuanca dhe përzierje që sugjerojnë se sa e larmishme është sipërfaqja e tij nga njëra anë, por edhe qartësisht e dallueshme nga ana tjetër.

Plutoni ylber, shpjegimi zyrtar

Fotoja me ylber, në fakt, tregon një shumëllojshmëri malesh dhe kodrash që, sipas shkencëtarëve, ngjajnë paksa me disa peizazhe evropiane.

Në të njëjtën kohë, ai tregon gjithashtu rrjete luginash dhe luginash të gërmuara dhe të thella me rënie të mprehtë të temperaturave, zona me kratere të karakterizuara, në vend të kësaj, nga temperatura të larta dhe konstante, fusha të akullta dhe shkretëtira me shumë duna që sugjerojnë praninë e erërave të një intensitet të caktuar.

Gjithashtu, bazuar në shkrepjen shumëngjyrëshe të bërë nga shkencëtarët, në Pluton ekziston një hemisferë e majtë e karakterizuar nga male më të ftohta dhe temperatura në kufi me ngricat (zonat blu-jeshile me vorbulla vjollce) ndërsa hemisfera e djathtë do të dallohej nga temperatura më të buta dhe më të ngurtë ndërsa shkoni (prandaj e verdha-jeshile në krye dhe portokallia e kuqërremtë në fund).

Nga erdhi fotografia e Plutonit ylber?

Për ata që pyesin, fotografia origjinale e Plutonit vjen nga anija kozmike New Horizons dhe ekipi i shkencëtarëve që e ndjekin atë në mënyrë aktive. Nisur në vitin 2006, New Horizons i është afruar fluturimit mbi planetin xhuxh pas nëntë vitesh udhëtim.

Falë New Horizons, jo vetëm që janë marrë imazhe të interpretueshme në mënyrë perfekte të trupit qiellor, por është bërë e mundur të zbulohet më shumë për orbitën e tij të paqëndrueshme dhe kaotike dhe “marrëdhënien” e çuditshme me disa nga hënat e tij.

Megjithatë, me përkthimin shumëngjyrësh të fotos nga New Horizons, hapen pyetje të reja dhe bëjnë vend për shumë mistere të tjera, duke përfshirë banueshmërinë e mundshme të sipërfaqes. Për të mësuar më shumë, megjithatë, do të jetë e nevojshme të presim fotografi të tjera (dhe studime të ngjashme).