Në qendër të galaktikave ka vrima të zeza gjigante të quajtura supermasive, pasi ato karakterizohen nga masa miliona ose miliarda herë më të mëdha se Dielli.

Ekziston edhe një në zemër të Rrugës së Qumështit, Shigjetari A *, nga i cili së fundmi pamë imazhin e parë falë shkencëtarëve të projektit të teleskopit Event Horizon.

Në vitin 2019, shkencëtarët vëzhguan një nga këto fenomene magjepsëse – të njohura teknikisht si ndërprerje të baticës – gjatë së cilës u shkatërrua një yll.

Ngjarja, e quajtur AT2019qiz, ndodhi në një galaktikë spirale në yjësinë e Eridanit, por nuk shkoi siç do ta imagjinonin të gjithë.

Ylli u “spagetifikua” dhe u shkatërrua, por pjesa më e madhe e materialit të tij nuk u gëlltit nga vrima e zezë, por u hodh në hapësirën e jashtme me shpejtësi të jashtëzakonshme.

Për të përshkruar shkatërrimin e yllit, i cili ndodhi 215 milionë vite dritë nga Toka, ishte një ekip kërkimor amerikan i përbërë nga shkencëtarë nga Departamenti i Astronomisë i Universitetit të Kalifornisë në Berkeley dhe Departamenti i Shkencave Astrofizike të Universitetit Princeton.

Studiuesit llogaritën se reja e gazit e formuar nga ky proces ka një rreze të madhe prej 100 njësive astronomike (një AU është distanca që ndan Tokën nga Dielli, rreth 150 milionë kilometra). Fakti që pjesa më e madhe e yllit ishte “pështyrë” dhe nuk u gëlltit ishte një surprizë e vërtetë për astrofizikanët.

“Ky vëzhgim përjashton një klasë zgjidhjesh që janë propozuar në teori dhe na jep një kufizim më të fortë se çfarë ndodh me gazin rreth një vrime të zezë,” tha autori kryesor i studimit Kishore Patra në një deklaratë për shtyp.

“Fakti interesant këtu është se një pjesë e konsiderueshme e materialit në yllin e brendshëm spiral nuk bie përfundimisht në vrimën e zezë, por fshihet nga vrima e zezë,” tha ai.