Le të fillojmë me një premisë për të sqaruar menjëherë idenë për të shmangur iluzionet. Për momentin, ajo që raportojmë më poshtë përfshin vetëm banorët e Mbretërisë së Bashkuar dhe nuk ka asnjë informacion për Shqipërinë.

Por lajmi tingëllon aq kurioz sa nuk mund të mos e tregojmë, me shpresën se – kush e di – diçka e ngjashme mund të përfshijë edhe disa bashkatdhetarë me fat.

Tani, duke thënë këtë, le të vijmë tek ajo që raporton Mirror, e cila ka publikuar një artikull ku mund të kërkohet mbiemri për të kontrolluar nëse jeni trashëgimtarë të pasurive të vërteta.

Faqja angleze, në fakt, nënvizon se në të gjithë territorin britanik ka mijëra prona të padeklaruara pas vdekjes së pronarëve të ligjshëm.

Kjo do të thotë, pra, se mund të ketë sa më shumë qytetarë që nuk e dinë se kanë të drejtën e një trashëgimie që mund të ndryshojë jetën e tyre.

Thesari, në fakt, ka mbi 6800 prona për të cilat nuk ka dalë asnjë trashëgimtar dhe që, për rrjedhojë, presin të kalojnë në duart e atyre që i zotërojnë në mënyrë legjitime me trashëgimi.

Nëse përfituesit nuk dalin, pas tridhjetë vjetësh nga vdekja e pronarit të fundit, qeveria do të marrë përsipër dhe do t’i përfshijë asetet në pronat shtetërore.

Të dhënat e përditësuara, edhe falë pandemisë që ka bërë që kurba e vdekjes të rritet, janë rritur shumë që nga fillimi i vitit, me përqendrim të veçantë në rajonin e Londrës ku më shumë se 2,100 prona presin të pretendohen, nga të cilat 99 që nga janari i 2022-shit.

Nga ana tjetër, Yorkshire dhe Humber kanë 600 prona të lira, ndërsa në Uells prona e një 79-vjeçareje pritet të pretendohet për gati dhjetë vjet. Vdekja e zonjës, në fakt, daton në nëntor 2012.

Kështu, gjuetia për mbiemrin dhe trashëgiminë është e hapur, ndoshta e atij të afërmi të largët të parë vetëm një herë dhe për të cilin nuk dihet asgjë. Lista përfshin Smith, Lees, Sylvester, Hayles, Hopton, Carrier dhe mijëra mbiemra të tjerë. Ja vlen t’i hidhni një sy.